beiaard

Antwerpse studenten drinken op Beiaardcantus voor goede doel

Meer dan 2500 studenten verzamelden zich donderdagavond op de Groenplaats voor de tweede Antwerpse Beiaardcantus. Zeven studentenclubs sloegen de handen in elkaar om ook van deze editie een groot succes te maken.

© Adiza Saliou© Adiza Saliou

© Adiza Saliou


Beiaardtrommel en historische aandrijving uurwerk van kathedraal worden gerestaureerd

De stad laat de speeltrommel van de beiaard in de toren van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal restaureren. Dit betekent dat het geautomatiseerde beiaardspel tijdelijk stopt tussen 25 april en september 2016. De concerten op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12 en 13 uur worden manueel gespeeld en gaan gewoon door. Ook het tandwielsysteem van het historische uurwerk wordt gerestaureerd. Omdat dit niet meer wordt gebruikt voor de aandrijving van de wijzerplaten, heeft dit geen impact op de werking van de klok aan de buitenkant van de kathedraaltoren. Slongs Dievanongs op Antwerpse beiaard

Op maandag 20 juli kroop Antwerpse rapster Slongs Dievanongs, samen met beiaardier Liesbeth Janssens,in de toren van de kathedraal voor een beiaardconcert. Songs als 'Lacht nor mij' en 'Goeiemorgen, goeie dag' werden voor een keer in een klassiek jasje gestoken.

Video: 
0Beiaardconcerten tijdens zomer 2011

Ook deze zomer klinken er weer beiaardklanken in de stad. Er staan concerten van de kathedraal en in het districtshuis van Borgerhout op het programma.

Naar goede gewoonte worden tijdens de zomer de gebruikelijke beiaardconcerten van de kathedraal uitgebreid met maandagavondconcerten. Daarnaast kunnen liefhebbers ook genieten van de extra beiaardconcerten op dinsdagavond die al sinds juni in het districtshuis van Borgerhout plaatsvinden.Stadsbeiaardier Geert D'hollander in de prijzen

De Antwerpse stadsbeiaardier Geert D’hollander heeft met zijn compositie ‘Ciacona’ de internationale compositiewedstrijd voor beiaard gewonnen die het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) had georganiseerd in het kader van het feestjaar ‘500 jaar beiaard’.
meer over:

Den Beiaard, herneming van een traditie op maandagavond

Den Beiaard was in the 80'ties en de 90'ties een begrip in Antwerpen. Elke maandagavond stroomde tijdens de zomermaanden de Antwerpse oude binnenstad vol. Voor sommigen muziekliefhebbers was het een vast moment om te genieten van de beiaard van de kathedraal in de Vlaaikensgang. Voor mijzelf en vele anderen was het een extra wekelijkse uitgangsavond. Vanavond 5 juli 2010 probeert Tanguy Ottomer, bekende stadgids en personal shopper, deze traditie nieuw leven in te blazen. Wij gaan alvast een kijkje nemen en een bolleke drinken op de Grote Markt.


Beiaardconcerten op maandagavond

Elke maandagavond kan je genieten van gratis beiaardconcerten op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal. Ze worden gebracht door de stadsbeiaardier en verschillende internationale gastbeiaardiers.

Tot 1 september is het dus elke maandag van 20 tot 21 uur genieten in het historische stadscentrum. Aanbevolen luisterplaatsen zijn de Handschoenmarkt, de Groenplaats en de Grote Markt.

Het Limburgs Trompetkwartet luistert het slotconcert op 1 september op.Leer beiaard spelen in Borgerhout

Vanaf september kan u aan de Academie voor Muziek en Woordkunst in Borgerhout beiaard leren spelen. Een unieke cursus in de Antwerpse regio. De academie mocht deze cursus voor Antwerpen organiseren omdat ze in het districtshuis over een echte beiaard kan beschikken. Deze zal worden ingeschakeld voor de optredens van de leerlingen.

 
meer over:

Beiaardconcerten

Datum: 
22 juli, 2007 - 08:00 - 09:00
Stadsbeiaardier Geert d'Hollander
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Plaats: 
Handschoenmarkt
Gratis: 
Ja
Prijs: 
€0

Inhoud syndiceren

Deals

Volg ons op Facebook