Beiaardtrommel en historische aandrijving uurwerk van kathedraal worden gerestaureerd

  
De stad laat de speeltrommel van de beiaard in de toren van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal restaureren. Dit betekent dat het geautomatiseerde beiaardspel tijdelijk stopt tussen 25 april en september 2016. De concerten op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12 en 13 uur worden manueel gespeeld en gaan gewoon door. Ook het tandwielsysteem van het historische uurwerk wordt gerestaureerd. Omdat dit niet meer wordt gebruikt voor de aandrijving van de wijzerplaten, heeft dit geen impact op de werking van de klok aan de buitenkant van de kathedraaltoren. 

In 2014 werden het klavier en het tractuur van de beiaard vernieuwd en nu is het de beurt aan de speeltrommel, die wordt gebruikt voor het automatisch spel van de beiaard. De trommel is een grote smeedijzeren cilinder die ronddraait en zo via hamers de juiste klokken op het juiste moment laat klinken.

“Bij de restauratie zal niet enkel aandacht gaan naar het opnieuw perfect laten functioneren van het speelwerk uit 1730, maar zal er ook zo authentiek mogelijk tewerk gegaan worden”, zegt Philip Heylen, schepen voor patrimonium. Een voorbeeld hiervan is de aandrijving van de trommel die na de restauratie opnieuw met het oude, originele gewicht zal gebeuren in plaats van met een elektromotor.

Naast de speeltrommel zal ook het tandwielsysteem van het historische uurwerk (dat dateert van 1786) museaal gerestaureerd worden. Het oude opwindsysteem wordt niet meer gebruikt voor de aandrijving.

Schepen Philip Heylen: “De wijzerplaten aan de buitenkant van de kathedraal zullen tijdens de restauratie dus gewoon blijven werken. Eens gerestaureerd zal de historische aandrijving gebruikt worden om tijdens torenbezoeken te kunnen tonen hoe het uurwerk vroeger functioneerde. De uur- en slagwerken blijven computergestuurd.”

De voorbereiding voor de werken start op 25 april. De restauratie van de beiaardtrommel en het historische uurwerk begint op 29 april en is in principe in september van dit jaar afgerond. Vanaf 25 april zal er dus tijdelijk geen geautomatiseerd beiaardspel zijn. De automatische melodie speelt normaal zeven dagen op zeven om de 7,5 minuut.

De concerten op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12 en 13 uur worden manueel gespeeld en gaan gewoon door. Meer informatie over de beiaardconcerten vinden geïnteresseerden op de website van het Vleeshuis. Klik hier voor de rechtstreekse link. De torenbeklimmingen die het Vleeshuis organiseert, ondervinden geen hinder en gaan tijdens de werken gewoon door.Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook