kathedraal

Restauratie kathedraaltoren gaat van start

De 500 jaar oude belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ondergaat de komende twee jaar restauratiewerken. Op 21 januari 2018 start de aannemer met de opbouw van de stellingen.

De restauratie van de buitenschil van de toren verloopt in twee fases. Eerst is het bovenste deel (vanaf het uurwerk) aan de beurt. Vanaf de winter van 2020 wordt het onderste deel onder handen genomen.meer over:

Stad zet kathedraaltoren in de spotlights volgens het Lichtplan

De stad Antwerpen start met de uitvoering van het Lichtplan aan en rond de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Handschoenmarkt. Er wordt gekozen voor een verlichting die de weergave bij daglicht zoveel mogelijk benadert. Zo komen de ornamenten beter en sfeervol tot hun recht en kan de toren ook ’s nachts schitteren. In de omgeving van de kathedraal komt sfeerverlichting. De nieuwe verlichting zal feestelijk onthuld worden op zaterdag 1 september, tijdens het feest voor de 500ste verjaardag van de kathedraaltoren.Beiaardtrommel en historische aandrijving uurwerk van kathedraal worden gerestaureerd

De stad laat de speeltrommel van de beiaard in de toren van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal restaureren. Dit betekent dat het geautomatiseerde beiaardspel tijdelijk stopt tussen 25 april en september 2016. De concerten op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12 en 13 uur worden manueel gespeeld en gaan gewoon door. Ook het tandwielsysteem van het historische uurwerk wordt gerestaureerd. Omdat dit niet meer wordt gebruikt voor de aandrijving van de wijzerplaten, heeft dit geen impact op de werking van de klok aan de buitenkant van de kathedraaltoren. Bewoners Antwerpen gratis naar Kathedraal.

De bewoners van de provincie Antwerpen kunnen sinds 1 januari 2016 gratis de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bezoeken. Dit heeft de kerkraad beslist als dank omdat het provinciebestuur 53 miljoen heeft geïnvesteerd in de restauratie van de Kathedraal.

Wil je de Kathedraal graag bezoeken?

De Kathedraal is open tussen 10.00u en 17.00u van maandag tot en met vrijdag.

Op zaterdag is de Kathedraal open tussen 10.00u en 15.00u en op zondag kan u er terecht tussen 13.00u en 16.00u.

Voor individuele bezoekers die niet in Antwerpen wonen betaalt u €6,00.
Kathedraaltoren kan weer beklommen worden vanaf april 2016

Vanaf 2 februari 2016 kan er ingeschreven worden voor de bezoeken aan de kathedraaltoren van april tot september. Elke woensdag vindt er een torenbeklimming plaats, voorafgegaan door een gegidste rondleiding in het museum Vleeshuis | Klank van de Stad. Sinds 2000 zijn de beklimmingen een groot succes. In 2012 en 2013 konden ze niet doorgaan omwille van ingrijpende restauratiewerken. In 2014 werden ze weer opgestart. In 2015 werden er maar liefst 804 tickets verkocht. Wegens grote vraag is er dit jaar een extra startuur bij gekomen.meer over:

Fabre in de kathedraal van Antwerpen

De sculptuur ‘De man die het kruis draagt’ van Jan Fabre wordt op dinsdag 20 oktober geplaatst in de Onze-Lieve Vrouwekathedraal in Antwerpen. Op 18 november wordt het beeld ingewijd. Bart Paepen, pastoor van de Antwerpse kathedraal, vertelt hoe het beeld van deze fel besproken kunstenaar zijn thuis heeft gevonden onder de gewelven van de kerk: “Het geeft de mens weer zoals hij is.”

fabre-liesbeth knaeps.jpgmeer over:

fabre-liesbeth knaeps.jpg

fabre-liesbeth knaeps.jpgLees meer over Fabre in de kathedraal van Antwerpen


meer over:

Slongs Dievanongs op Antwerpse beiaard

Op maandag 20 juli kroop Antwerpse rapster Slongs Dievanongs, samen met beiaardier Liesbeth Janssens,in de toren van de kathedraal voor een beiaardconcert. Songs als 'Lacht nor mij' en 'Goeiemorgen, goeie dag' werden voor een keer in een klassiek jasje gestoken.

Video: 
0Kathedraal Antwerpen beklimmen

Van april t/m september 2015 kan je elke woensdag de kathedraaltoren beklimmen. Alvorens de kathedraaltoren te bezoeken krijg je een rondleiding in het Museum Vleeshuis door een ervaren gids. 

Je komt er o.a. meer te weten over de torenmuziek en de reconstructie van de klokkengieterij van Jacques Sergys. Na deze rondleiding start de beklimming, via de trap natuurlijk :-)

Bovenop de kathedraal kan je genieten van een adembenemend uitzicht op de stad.

Praktisch
Pelgrom restaurant

Pelgrom restaurantLees meer over Pelgrom


Inhoud syndiceren

Deals

Volg ons op Facebook