Antwerpse districten winnen vijf prijzen en bijen- en bloemensymbolen op de Groene Lente 2017

  
?De Vereniging voor Openbaar groen (VVOG) heeft de winnaars bekendgemaakt van de finale van de Groene Lente 2017. Met de Groene Lente wil VVOG openbaar groen promoten door interessante, creatieve en vernieuwende groenprojecten in de kijker te plaatsen. De Antwerpse districten vielen dit jaar 5 keer in de prijzen. Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken en Wilrijk behaalden ook bijen- en bloemensymbolen.
 

Groene gemeente

Het wedstrijdonderdeel ‘Groene Gemeente’ bekroont de beste groenprojecten van 2017, zowel kleinschalige als grotere groenprojecten.

 • Berchem werd eerste laureaat in de subcategorie ‘Laanbeplanting’ voor het project van de Ringlaan. De middenberm kreeg tijdens de heraanleg 41 nieuwe bomen en kleurrijke beplanting. Zowel het succesvolle ontwerp als de aanplant gebeurden door de groendienst in eigen beheer.

 • De districten Wilrijk en Hoboken werden respectievelijk derde en vierde laureaat in de subcategorie ‘Plein’. Het Kolonel Slaterplein in Wilrijk werd recent heraangelegd en aangeplant met vaste planten. Het is een aangenaam pleintje geworden dat omwille van de vaste planten ook wat kleurrijker is geworden. Het district Hoboken nam deel met het Wolplein. Dit plein werd recent omgevormd van een sober grasveld naar een plek waar Hobokenaars kunnen genieten van vaste, kleurrijke planten. Deze heraanleg werd van ontwerp tot uitvoering door medewerkers van de groendienst gerealiseerd.

 • Het district Antwerpen werd vierde laureaat in de subcategorie ‘Plantenperken’ met het project ‘Gerard le Grellelaan’. Op vraag van buurtbewoners zorgde het district voor de aanplant van grote plantsoenen op het kruispunt van de Eglantierlaan en de Legrellelaan.

 • Het project 'Groen Hart' van het district Merksem werd vijfde in de subcategorie 'Omgevingsgroen'. In Merksem werd in 2017 verder gewerkt aan het 'Groen Hart'. Het project verbindt 3 parken die aan elkaar grenzen: het Gemeentepark, het Runcvoortpark en het Hof van Roosendael. Alle paden in die parken werden heraangelegd. Bovendien werden de banken in de parken vervangen en zijn er nieuwe bomen geplant. Ook de oude begraafplaats in de Van Heybeeckstraat werd aangepakt. Zo werden er bijvoorbeeld enkele muren verwijderd. Het resultaat van de werken is een open parkstructuur die zorgt voor verbinding tussen de parken.
 

Bijenvriendelijke gemeente

In de categorie ‘Bijenvriendelijke gemeente’ beloont VVOG, in samenwerking met het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, de gemeenten die in 2017 bijenvriendelijke initiatieven hebben opgezet. Antwerpen, Berchem, Deurne en Wilrijk ontvingen een bord met 1 bijensymbool.
 
 • Het project ‘Rozemaai’ in het district Antwerpen vormde de brede grasstrook aan de Dragonderstraat om tot een aantrekkelijke plek met bijenvriendelijke planten. Het district Antwerpen ontving hiervoor 1 bijensymbool.

 • In het district Berchem staan in totaal 27 bijenkasten. Berchem kreeg een bord met 1 bijensymbool toegekend, voor deze bijenkorven en voor bijenvriendelijke beplantingen.

 • De bloemenweides in het district Deurne maken de leefomgeving mooier en zijn een meerwaarde voor de biodiversiteit, ze dragen immers bij aan goede leefomstandigheden van bijen en andere dieren. Op de begraafplaats Sint-Rochus staan dan ook 4 bijenkasten. Op het dak van bibliotheek Couwelaer staat 1 bijenkast, deze bijen genieten van het voedsel dat ze vinden in het nabijgelegen Sint-Fredegandus.

 • In het district Wilrijk zorgt het feit dat gras op welgekozen plaatsen niet meer wekelijks wordt gemaaid (Park Van Eden, Park Steytelinck, middenbermen,…) voor een grote aanwezigheid van solitaire bijen. Ook het bijenhotel op de Bist in combinatie met een bijenvriendelijke beplanting heeft bijgedragen tot het toekennen van deze prijs.
 

Gemeente in bloei

Tot slot deelde VVOG bloemensymbolen uit voor de meest verdienstelijke bloemenprojecten in 2017. VVOG beoordeelde de bloemenprojecten op een aantal criteria, zoals creativiteit, duurzaamheid en ecologie. Antwerpen en Berchem behaalden 3 bloemensymbolen en maar liefst 5 districten (Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken en Wilrijk) kregen 2 bloemensymbolen.
 
 • Het district Antwerpen kreeg de maximumscore met 3 bloemensymbolen voor alle bloeminitiatieven over het hele district.

 • De vakjury was gecharmeerd door de kwaliteit van de vaste plantenmengelingen in het district Berchem, onder andere in de Ringlaan, het Frans Jochemsplein en de Uitbreidingstraat. Hiervoor ontving het district een bord met 3 bloemensymbolen.

 • Het district Borgerhout diende de omvormingsprojecten Laar en De Schans in. In beide projecten werd de oude beplanting volledig omgevormd naar een kleurrijke mengeling van vaste planten en heesters. Ook Te Boelaerlei (tweede jaar bloei na omvorming naar vaste planten) en Koxplein (aangepaste beplanting onder kastanjebomen) werden ingediend. In deze projecten werden kleurrijke vaste planten aangeplant die deze straten meer uitstraling geven. Het district viel in de prijzen en werd beloond met 2 bloemensymbolen.

 • Voor de deelname aan de Groene Lente lag de focus in Deurne dit jaar op de bloemenweides die werden ingezaaid op de Luchthavenlei, het Arenaplein, de Menegemlei, de Ruggeveldsite achter de begraafplaats en de bestaande bloemenweide op begraafplaats Sint-Rochus. Daarnaast werden enkele plantsoenen omgevormd naar een kleurrijke beplanting, nl. op het Arenplein, het Maurice Dequeeckerplein, in de Sint-Rochusstraat, de Van Havrelei en de Bosselaersstraat. Deurne kreeg 2 bloemensymbolen.

 • Het district Ekeren diende het omvormingsproject van de Driehoekstraat in. Dit betreft een volledige omvorming naar kleurrijke vaste planten die de straat terug meer uitstraling geven. Ook de bloemenmanden, bloementorens en de extra bebloeming aan JC ’t Velt, Villa Geniets en de brug van Kasteel Veltwijck werden in deze categorie ingeschreven, samen met enkele borders in de parken Hof de Bist en het Veltwijckpark. Voor deze projecten werd het district Ekeren beloond met 2 bloemensymbolen. Door de extra bebloeming aan overheidsgebouwen en met de wedstrijd Ekeren Bloeit wil het bestuur de bewoners aanmoedigen om hun gevels en vensterbanken op te fleuren.

 • Hoboken kreeg 2 bloemensymbolen voor de bebloeming die, verspreid over het district, te bewonderen is. Dit jaar stonden er weer 42 bloementorens en 89 bloemenmanden op verschillende locaties maar ook een aantal plantsoenen kreeg een nieuwe beplanting. Zo werd er een mooie rozenbeplanting in de Achturendagstraat en de Verenigde Natieslaan aangeplant.

 • Ook het district Wilrijk werd beloond met 2 bloemensymbolen voor de bebloeming die, verspreid over het district, te bewonderen is. Dit jaar werden er 354 bloemenmanden in de verschillende wijken opgehangen, maar ook verschillende plantsoenen zoals de Zwaantjesstraat kregen een kleurrijke beplanting van vaste planten.
 
De vele prijzen zijn een mooie erkenning voor het harde werk van de groendienst in samenwerking met de districten van de stad Antwerpen.
 
Alle info over de Groene Lente en foto’s van de laureaten staan op de website van VVOG. Klik hier voor de rechtstreekse link.
Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook