ModeMuseum krijgt ruim 4,5 miljoen euro van Stad

  
Het ModeMuseum van de provincie Antwerpen plant in 2020 een modejaar. Voor Mode 2020: Flemish Masters of Fashion werkt het MoMu samen met de stad Antwerpen om de Antwerpse mode op de internationale toeristische kaart te zetten. Ter voorbereiding van het modejaar wordt het ModeMuseum grondig gerenoveerd en uitgebreid. De stad Antwerpen maakt ruim 4,5 miljoen euro vrij om deze renovatie mee te ondersteunen.
 
Mode 2020: Flemish Masters of Fashion wordt net als het modejaar in 2001 een ambitieus project met verschillende expo’s en evenementen rond mode in Antwerpen. In totaal mikken het ModeMuseum en de stad Antwerpen op 500.000 bezoekers, waarvan 40% uit het buitenland.
 
In aanloop naar het modejaar wordt het MoMu grondig gerenoveerd en uitgebreid. Gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens legt uit: “Sinds de opening in 2002 zijn er geen grootschalige onderhoudswerken uitgevoerd in het ModeMuseum. Bovendien kampt het museum al jaren met plaatsgebrek, waardoor we tussen onze thematentoonstellingen telkens de deuren moeten sluiten. Daarom starten we in 2017 met onderhouds-, renovatie- en uitbreidingswerken in heel het museum. Dankzij de steun van de stad Antwerpen zorgen we er voor dat het museum in 2020 klaar is om zijn rol als uithangbord van de Antwerpse mode ten volle te realiseren.”

Antwerpen als modehoofdstad

De stad Antwerpen wil zich internationaal op de kaart zetten. Vandaag wordt Antwerpen door externe bronnen vaak al genoemd als één van de belangrijkste modehoofdsteden ter wereld naast New York, Londen en Parijs. Koen Kennis, schepen voor toerisme: “Onze bijzonder sterke reputatie als modestad geeft Antwerpen een enorm grote toeristische meerwaarde. Daarbij is het ModeMuseum een belangrijke draaischijf. Het museum ontsluit het Antwerpse modeverhaal voor het grote publiek. Vandaag wordt het MoMu al internationaal erkend als één van ’s werelds meest vooruitstrevende modemusea, onder meer dankzij baanbrekende tentoonstellingen en een innoverende digitale werking. Als stad Antwerpen vinden we het daarom belangrijk deze toeristische troef ten volle te ondersteunen.” De voorlopige raming voor de bijdrage vanuit de stad bedraagt meer dan 4,5 miljoen euro, gespreid over de periode 2017-2020.

Vlaamse Meesters

Mode 2020 vestigt niet alleen internationaal de aandacht op het creatieve imago van Antwerpen als modestad, maar straalt ook af op de Vlaamse Meesters in de mode en op de hele creatieve sector in Vlaanderen. Mode 2020: Flemish Masters of Fashion staat ook op de shortlist van hefboomprojecten binnen het thema ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen ter ondersteuning.

Samenwerking stad en provincie Antwerpen

Na de samenwerking rond DIVA, het belevingscentrum voor Zilver en Diamant is dit al het tweede museumdossier waarin stad en provincie elkaar vinden. “Sinds enkele jaren werken het stads- en het provinciebestuur beter dan ooit samen rond tal van dossiers. Dankzij de steun van de stad is er eindelijk zekerheid gekomen rond de toekomst van het ModeMuseum in de modebuurt. Door deze samenwerking bouwen we het ModeMuseum verder uit en werken we samen aan de reputatie van Antwerpen als internationale modestad”, concludeert Luk Lemmens tevreden. “Deze uitbreiding creëert heel wat opportuniteiten en kadert in een breder toeristisch verhaal. Het hele project zal een zeer positief effect hebben op de branding van Antwerpen als mode- en shoppingstad. Niet alleen zal het modejaar een grote impact hebben op de horeca en retail, ook het langetermijneffect van Mode 2020 is niet te onderschatten”, besluit Koen Kennis.meer over:

Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook