felixarchief

10 jaar FelixArchief met expo, een kijkje achter de schermen en topstukkenbrochure

Op 14 november 2016 is het exact 10 jaar geleden dat de leeszaal van het FelixArchief open ging voor het publiek. Deze verjaardag mag uiteraard niet zomaar voorbij gaan. Zo is er vanaf volgende week een gratis affichetentoonstelling. Wie graag een kijkje achter de schermen neemt, kan meelopen met een archiefbeheerder tijdens een ophaalronde voor de leeszaal.


meer over:

Sint-Augustuskerk in FelixArchief

Datum: 
6 maart, 2012 - 08:30 - 31 maart, 2012 - 16:30
Van 6 tot 31 maart vindt in het FelixArchief in Antwerpen een tentoonstelling plaats over de Sint-Augustinuskerk, nu het Augustinus Muziekcentrum (AMUZ). Op deze tentoonstelling zullen ook archeologische vondsten te zien zijn die bovenkwamen tijdens opgravingen in 2002 en 2004. Sommige van die vondsten gaan terug tot de Gallo-Romeinse tijd.

meer over:

FelixArchief restaureert oudste stadsplattegrond

Het Felixarchief bereidt momenteel de restauratie voor van een uniek cartografisch document. De met de hand getekende stadsplattegrond is mogelijk de oudst gekende plattegrond van Antwerpen. Daarom is hij van uitzonderlijk belang voor de studie en de geschiedenis van de stad. Bij het oplijsten van de te restaureren stukken, kwam deze plattegrond bovenaan de prioriteitenlijst te staan.meer over:

Kadastrale ligger van 1584 tot 1585 in het FelixArchief

In het Antwerpse FelixArchief ligt een nieuw naslagwerk ter beschikking. Het gaat om een Kadastrale ligger van Antwerpen van 1584 tot 1585. Het werk is een bundeling van 1750 pagina’s met gegevens van de graan- en volkstelling die in die periode plaatsvond, aangevuld met andere waardevolle informatie uit het zestiende-eeuwse leven.
meer over:

Het Grote Geschiedenisboek van Antwerpen

Het Grote Geschiedenisboek van Antwerpen werd op 5 oktober 2010 voorgesteld door het FelixArchief en Uitgeverij Waanders.  Het Grote Geschiedenisboek van Antwerpen is een prachtig geïllustreerde boek dat gebaseerd is op de tijdschriftenreeks De 25 dagen van Antwerpen. De reeks verscheen maandelijks van november 2005 tot november 2007.

Het Grote Geschiedenisboek van AntwerpenHet Grote Geschiedenisboek van Antwerpen

Het Grote Geschiedenisboek van Antwerpen


Pakhuizen in het FelixArchief

In het FelixArchief kunnen bezoekers elke maand een kleine archieftentoonstelling meepikken. In maart gaat die over de stapelhuizen van 'Het Eilandje'.

Het Antwerpse stadsdeel dat de naam 'Het Eilandje' draagt, is omgeven door dokken. Een eeuw geleden waren deze dokken het centrum van de havenbedrijvigheid. Ondertussen zijn de havenactiviteiten verder noordwaarts opgeschoven, maar een aantal oude pakhuizen (zoals het Sint-Felixpakhuis zelf) zijn hier nog altijd te bewonderen, andere zijn verdwenen.meer over:

Theaterleven in Antwerpen in FelixArchief

Nog tot eind december 2009 vinden bezoekers in de vier vitrinekasten op de zesde verdieping van het FelixArchief een kleine selectie rond het thema ‘Theaterleven in Antwerpen’.

De eerste vitrinekast staat in het teken van verdwenen schouwburgen. Zo was er bijvoorbeeld het ‘Théatre des variétés’, aan de Meir 68. In 1927 werd dit theater omgebouwd tot Ciné Roxy, later werd het gebouw verkocht aan C&A. Op de Italiëlei stond de Nederlandse Schouwburg. Dit gebouw moest in 1960 plaats ruimen voor de theaterbuilding.Inhoud syndiceren

Deals

Volg ons op Facebook