archeologie

Bezoek de werf van het archeologisch onderzoek Sint-Jansvliet

Sinds 15 maart 2018 voert de dienst archeologie van de stad Antwerpen onderzoek uit op het plein aan de Sint-Jansvliet dat momenteel volledig wordt heraangelegd. Tijdens de graafwerkzaamheden kwamen delen van de historische overwelfde vliet en belangrijke gebouwstructuren aan het licht. Zo werden onder andere kelderresten van de middeleeuwse Sint-Janspoort, resten van 16de-eeuwse huizen en de oostelijke kademuur blootgelegd. Tijdens het paasweekend kan het publiek de werf zelf ontdekken.Middeleeuws klooster op plaats waar Zeemanshuis stond

Middeleeuws klooster op plaats waar Zeemanshuis stondLees meer over Zeemanshuis stond op middeleeuws klooster


Zeemanshuis stond op middeleeuws klooster

Aan de Falconrui vinden momenteel werkzaamheden plaats voor het nieuwe stadsproject Falcon op de site van het voormalige Zeemanshuis. Archeologen stootten er op het middeleeuwse O.L.-Vrouwendaalklooster, dat ook bekend stond onder de namen: Mariëndaal of Falcontinnenklooster. Door de grootschaligheid van de opgraving belooft het nu al een uniek onderzoek te worden.
Middeleeuws klooster op plaats waar Zeemanshuis stondFelixatelier

Nog geen stemmen

Stadarcheologen vinden vaak archeologische vondsten. In het Felixatelier worden ze verzameld, verwerkt en bestudeerd. Bezoek ook eens de mini-expo "De Stad is een schat". Daar worden al uwe vragen rond het ontstaan van de stad, de gebruiken, en nog veel meer beantwoord. 

Het Felixatelier opent op zaterdag 19 november. In dat weekend staan stadsarcheologen en specialisten voor u klaar. Nadien kan u vanaf 22 november iedere dinsdag en woensdag terecht voor de mini-expo. 


Categorie: 
Cultuur
Soort Cultuur: 
Museum
Toegangsprijs: 
gratis
Straatnaam & Huisnummer: 
Godefriduskaai
2000 Antwerpen
Openingsdagen: 
Dinsdag
Woensdag
Zaterdag
Zondag
Openingsuren: 
19 en 20 november 2016 Vanaf 22 november iedere dinsdag en woensdag: 10u00 tot 16u00
wijk: 
Het eilandje
0
Adres

Godefriduskaai
2000 Antwerpen

Contact

Website

Openingsdagen

       
MaDiWoDoVrZaZoStartschot archeologische opgravingen Noorderlijn

Begin maart zijn de werken voor de aanleg van de nieuwe tramlijn naar het noorden van Antwerpen van start gegaan. Pal onder het traject van de Noorderlijn liggen de restanten van de Spaanse omwalling. De komende twee jaar zullen delen van deze verdedigingsmuur terug zichtbaar worden. Een uniek moment voor Antwerpen om meer te weten te komen over een uitzonderlijke militaire constructie uit de 16de eeuw. Momenteel is er gestart met het blootleggen van bastion Huidevetterstoren ter hoogte van de Frankrijklei.Papenhof blootgelegd in Deurne

Stadsarcheologen deden opmerkelijke vondsten ter hoogte van de Schijnrivier in Deurne. Op de plaats waar in de middeleeuwen het landgoed ‘Ten Eekhove’ gevestigd was, hebben ze onder andere duidelijke muurrestanten van het Papenhof, een zilveren munt van Lodewijk van Maele, aardewerk en een gepolijst bijltje uit de ijzertijd teruggevonden.meer over:

Resten middeleeuwse Bierpoorten gevonden onder kaaien

Tijdens een archeologisch vooronderzoek op de kaaien zijn de resten van de middeleeuwse Bierpoorten blootgelegd. Wie wil, kan zondag of maandag een kijkje nemen op de werf. Stadsarcheologen geven dan een woordje uitleg.
 
De Scheldekaaien zagen er vroeger anders uit en ondergingen in de loop der eeuwen heel wat veranderingen. Ooit vormde deze plaats, waar de schepen voor anker gingen, een imposante façade van stadsmuren, torens, vlieten, waterpoorten en bastions.Archeologisch depot van stad Antwerpen

De stad Antwerpen heeft één van de belangrijkste archeologische collecties in Vlaanderen. Om een professioneel beheer van de opgravingsvondsten en het archeologisch archief te garanderen, wil de stad het depot laten erkennen als onroerenderfgoeddepot.Middeleeuwse stadsgracht blootgelegd aan Tabaksvest

Opgravingen aan de Tabaksvest brachten unieke sporen aan het licht van de middeleeuwse stadswal en gracht, die dateren van omstreeks 1300.
 
Op de hoek van de Tabaksvest en het Blauwtorenplein bouwt DCA Woonprojecten een appartementsgebouw met 35 woongelegenheden, 3 commerciële ruimten en een ondergrondse parking.meer over:

Ondergrondse restanten van Brialmontomwalling zien het licht

Bij graafwerken voor de uitbreiding van basisschool De kRing in Berchem kwamen restanten van de Brialmontomwalling aan het licht. De dienst archeologie van Antwerpen is een onderzoek op de site gestart om de gevonden resten te documenteren.meer over:
Inhoud syndiceren

Deals

Volg ons op Facebook