Wilrijk beleeft zijn 125e jaarmarkt op maandag 8 augustus

  
Wilrijk beleeft zijn 125e jaarmarkt op maandag 8 augustus 2016. Het centrum van het ‘Geitendorp’ bruist dan van de activiteit met onder meer veemarkten, een wielerwedstrijd en heel wat optredens. Ook tijdens het voorafgaande weekend valt er heel wat te beleven op en rond de Bist.
 
De jaarmarkt is het traditionele hoogtepunt op de Wilrijkse feestkalender. De feestelijkheden spreiden zich uit over het volledige weekend van 5 tot en met 8 augustus, met de jaarmarktdag op maandag 8 augustus als apotheose.
 
125ste verjaardag met terugblik en Wilrijkse reuzen
Wilrijk zet deze verjaardag in de schijnwerper met twee bijzondere activiteiten.
 
Van vrijdag 5 tot en met maandag 8 augustus toont een openluchttentoonstelling op de Bist de geschiedenis van de Wilrijkse jaarmarkt. Bezoekers ontdekken er hoe het er een eeuw geleden aan toeging. De openluchttentoonstelling is gratis en doorlopend te bezichtigen.
 
Op de ochtend van de jaarmarktdag (maandag 8 augustus) trekken vier Wilrijkse reuzen door de straten van het centrum. De reuzen Etienne, Hugo, Mieke en John bezoeken de verschillende attracties en vatten daarna post voor het districtshuis.

Optredens en vuurwerk

De jaarmarkt verwelkomt op zondag 7 augustus Lisa Del Bo en Coco Jr. (ex-The Dinky Toys), waarna het publiek zelf volop mag meezingen met ‘Swinging Bist’.
 
Op maandag 8 augustus zorgen een reeks Vlaamse toppers voor ambiance op het podium. Margriet Hermans, Paul Severs en Wendy Van Wanten geven het beste van zichzelf. Daarna zorgen coverband Royal Funk Force en het traditionele jaarmarktvuurwerk voor het slotakkoord.

Dernyfestival en dameskoers zoeven door Wilrijk

Net zoals vorig jaar vindt het traditionele dernyfestival plaats op vrijdag 7 augustus. Vanaf 18.30 uur bekampen wielertoppers uit binnen- en buitenland elkaar in een spectaculaire race van 100 kilometer achter dernymotoren. De affiche wordt aangevoerd door Thomas De Gendt, die tijdens de jongste Tour de France nog won op de Mont Ventoux. Ook Oliver Naesen, Iljo Keisse en Laurens Ten Dam komen naar Wilrijk
 
Op 8 augustus beleeft de dameswielerwedstrijd haar tweede editie. Die wordt een thuiswedstrijd voor de Wilrijkse zussen Kelly, Demmy, Lenny en Jessy Druyts. Weerwerk komt er zeker van de Nederlandse toppers Chantal Blaak en Talitha de Jong. Het criterium start om 15 uur.

Veemarkten

De veemarkten blijven het kloppende hart van de jaarmarkt. Op maandagochtend, tussen 10 en 12 uur, wordt het centrum van Wilrijk bevolkt door honderden landbouwpaarden, runderen, geiten en tal van andere diersoorten. Vooral voor kinderen blijft de ontmoeting met deze dieren een onvergetelijke ervaring.

Trottinettenkoers: nostalgie op twee wielen

De Trottinettenkoers stamt uit de jaren 1930 en is dus een brok nostalgie. Ook dit jaar kunnen jong en oud het op maandagmiddag om 13 uur tegen elkaar opnemen op steps (trottinetten) op een gesloten parcours op de Bist, om een mooie prijs te winnen. Inschrijven voor dit gratis spektakel kan nu al op www.wilrijk.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Tentoonstellingen

Tijdens het jaarmarktweekend zijn er tal van tentoonstellingen in het centrum van Wilrijk van onder andere schildersverenigingen, aquariumhouders en oldtimerclubs. In het districtshuis kan u kennismaken met de zeven Wilrijkenaren die ooit deelnamen aan de Olympische Spelen.
 
Ook in het districtshuis wordt werk getoond van Mariette Oeyen, die vorig jaar de wedstrijd van het Schildersateljee won. In cultuurcentrum De Kern exposeren de leden van de Sint-Lukasgilde een weekend lang hun mooiste werken. 

Praktisch

  • 125ste Wilrijkse jaarmarkt op maandag 8 augustus met onder meer kermis, veemarkten, trottinettenkoers, dameswielerwedstrijd, optredens en vuurwerk
  • voorafgaand feestweekend op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 augustus met onder andere kermis, dernyfestival, rommelmarkten, tentoonstellingen en optredens
  • centrum Wilrijk (Bist, Kern, Heistraat, Jules Moretuslei en omgeving)
  • volledig programma en gratis inschrijven voor de trottinettenkoers op www.wilrijk.be, klik door naar jaarmarktmeer over:

Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook