Peukencollectoren voor horeca historisch centrum

   De stad start volgende week met een proefproject peukencollectoren dat horeca-uitbaters kan helpen bij het proper houden van de openbare weg voor hun zaak. Sinds deze zomer mag in horecazaken niet meer gerookt worden, tenzij in een aparte rookkamer. Aangezien veel cafés niet over een aparte rookkamer beschikken, gaan hun klanten op straat een sigaret roken.

Sinds het  rookverbod worden buurten rond horecazaken vaker geconfronteerd met lawaai en met een vervuild straatbeeld door achtergelaten sigarettenpeuken. Om overlast zoveel mogelijk te beperken, ontwikkelden de stad, de Federatie Ho.Re.Ca. Vlaanderen en UNIZO een rookcharter.  Op 12 december 2012 wordt dit charter tijdens een Horecaforum voorgesteld aan de Antwerpse uitbaters. Vanaf dan kunnen ze het afzonderlijk en vrijwillig ondertekenen.

Wanneer een horeca-uitbater het charter onderschrijft, engageert hij zich om zijn klanten te sensibiliseren rond nachtlawaai en actief te communiceren met de buurt. Bovendien neemt hij maatregelen om  de omgeving van zijn zaak proper te houden.

De stad start met een proefproject van peukencollectoren. Zo wil ze de horeca-uitbaters een mogelijkheid bieden om de openbare weg voor hun zaak proper te houden. In een eerste fase zullen er vijftien peukenpalen in bruikleen worden gegeven aan een aantal horecazaken in het historisch centrum.

Om het effect van de peukencollectoren te meten, wordt vanaf 24 november 2011 eerst een nulmeting uitgevoerd rond de deelnemende cafés. Het aantal peuken op de grond wordt geteld op verschillende dagen en verschillende tijdstippen. De peukencollectoren worden geleverd vanaf 28 november 2011.

Na afloop zal de stad, op basis van de resultaten van het proefproject, beslissen over het vervolg van het project.meer over:

Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook