Jeugdboekenmaand in de Antwerpse bibliotheken

  
Van 1 tot 31 maart focust de Jeugdboekenmaand dit jaar op wetenschap en techniek, onder de noemer Eureka!. De Antwerpse bibliotheken pakken opnieuw uit met heel wat activiteiten, een interactief ‘doeboekje’ en een eigen website. Dieter Coppens daagt de Antwerpse jeugd uit zelf uitvindingen te doen en het resultaat te delen in de bibliotheken en via #EurekaAntwerpen.

Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur, vertelt: “Tijdens de Jeugdboekenmaand willen we alle kinderen en jongeren goesting geven om te lezen. Leesplezier is immers een cruciaal element in leesbevordering. Voor de allerkleinsten wordt ook voorgelezen. Er is geen betere manier om hen onder te dompelen in de wereld van verhalen en boeken. Met een divers programma in onze stedelijke bibliotheken hopen we veel jonge mensen te kunnen boeien met boeken, tijdens deze Jeugdboekenmaand en nog lang nadien.”

De Jeugdboekenmaand wil weten hoe de wereld in elkaar zit, hoe de dingen werken en waarom, en wie wat waar wanneer en hoe uitgevonden heeft. Op de website www.antwerpen.be/jeugdboekenmaand vinden kinderen boekentips over het thema wetenschap en techniek in verschillende leeftijdscategorieën.

Ook staan alle activiteiten in de Antwerpse bibliotheken er gebundeld per district en per bibliotheek. Op de familiedag in bib Bist in Wilrijk wordt op zaterdag 3 maart het startschot gegeven met voorleesplezier, knutselen en muziek. De hele maand maart zijn er workshops, voorleesuurtjes en speciale voorstellingen rond het thema wetenschap en techniek in alle Antwerpse bibliotheken. Het slotfeest op 25 maart in Permeke rondt deze Jeugdboekenmaand af met het experimenteel theatraal laboratorium van de gezusters Hirngespinst. Alle activiteiten zijn gratis voor kinderen vanaf 3 jaar en hun (groot)ouders.

#EurekaAntwerpen

Dé grote uitdaging dit jaar word geformuleerd door de Antwerpse Jeugdboekenmaandambassadeur en acteur/tv-maker Dieter Coppens. In een grappig filmpje roept hij briljante prutsers of bollebozen met veel fantasie op om hun zelf uitgevonden creaties naar de bib te brengen. Daar worden ze tentoongesteld in de 'Eureka-hoek'. Kinderen kunnen er ook een foto van maken of in een filmpje tonen wat je met de uitvinding kan doen. Als ze die foto of dat filmpje of Facebook of Instagram posten met #EurekaAntwerpen komt de inzending op de Eurekawall van de bib.

 Doeboekje

Sinds half februari is het nieuwe doeboekje beschikbaar in alle Antwerpse bibliotheken voor alle klassen van het 3de en 4de leerjaar. Het is een boekje boordevol spelletjes en opdrachten over het thema wetenschap en techniek. Er snel bij zijn is de boodschap, want deze doeboekjes zijn meestal in een mum van tijd de deur uit.

Organisator Iedereen Leest

Jeugdboekenmaand (vroeger: Jeugdboekenweek) is een campagne van Iedereen Leest voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand staat de aandacht voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod, centraal. Iedereen Leest zorgt voor boekentips, maakt lestips bij boeken en verspreidt promotiematerialen om van de Jeugdboekenmaand een echt feest te maken. Om dit te realiseren, werkt Iedereen Leest samen met de bibliotheken, Cultuurconnect (het steunpunt voor openbare bibliotheken en cultuurcentra), scholen, Boek.be (vakorganisatie van het boekenvak) en wisselende andere partners.Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook