Proefproject fietsparkeren in fietsvakken

  
Dit voorjaar start de stad op vijf locaties met het uittesten van fietsparkeervakken. Dat zijn aangeduide zones op het openbaar domein waar fietsers hun fiets voor een korte periode los kunnen parkeren. De vijf plaatsen zijn speciaal uitgekozen: er zijn veel winkels of horecazaken en er passeren veel mensen. Op dat soort locaties is er nood aan plekken waarop fietsen kort geparkeerd kunnen worden. Dit proefproject is opgenomen in het fietsactieplan 2017.

Fietsers in de stad willen hun fiets op verschillende manieren kunnen parkeren. Voor langere periodes kunnen ze terecht in de ondergrondse bewaakte inpandige fietsenstallingen. Voor het meepikken van een film of om enkele uurtjes te gaan sporten zijn de bovengrondse fietsenstallingen (fietsbeugels of nietjes) ideaal.  

Wie kort binnenspringt bij de schoenmaker, iets afhaalt of een terrasje doet, wil zijn fiets snel wegzetten. Liefst op een plek waar hij die fiets ook in het oog kan houden. Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Om het parkeren van deze fietsen beter te organiseren richt de stad fietsparkeervakken in. Er komt zo ook meer ruimte vrij voor de voetgangers in deze straten.”

Proefperiode op vijf locaties in de stad

In de loop van dit voorjaar brengt de stad in de Statiestraat, de Everdijstraat, het kruispunt van de Prekersstraat en de Lange Vlierstraat, op De Keyserlei en op de Meir fietsparkeervakken aan. Zo een vak wordt afgebakend door een dikke witte markeringslijn. In het vak staat een grote P met een pictogram van een fiets. 

In het najaar wordt het project geëvalueerd en kunnen er nog fietsparkeervakken in andere straten bijkomen.

Fietsactieplan 2017

Antwerpen wil een wereldfietsstad blijven. Om die ambitie waar te maken, keurde het college in 2015 het fietsbeleidsplan ‘Antwerpen fietsstad, fietsen in eerste klasse, stad Antwerpen 2015-2019’ goed, samen met het daaraan gekoppelde fietsactieplan. 

Het fietsactieplan zet het beleidsplan om in concrete acties en maatregelen. Het actieplan wordt elk jaar geüpdatet en geeft de prioriteiten en accenten van de stad voor het lopende jaar weer. Zo kan de stad, samen met haar partners, inspelen op de meest recente evoluties en uitdagingen. Ze houdt in deze update rekening met een verdere stijging van het aantal fietsers en ze voorziet in extra acties en budgetten voor de grote infrastructuurwerken die op til zijn. Bijvoorbeeld de werken aan het Operaplein die van start gaan in juni dit jaar, of de heraanleg van de Turnhoutsepoort en de Noordersingel.

De fietsparkeervakken zijn een van de vele acties uit het fietsactieplan. Het volledige fietsactieplan 2017 en het fietsbeleidsplan zijn terug te vinden op www.antwerpen.be.
meer over:

Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook