Bollekesfeest 2018: 3 dagen sfeer in 't stad

  

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus laat het Bollekesfeest de Antwerpse binnenstad opnieuw bruisen. Wat 12 jaar geleden begon als een culinair festival is uitgegroeid tot een groots, hedendaags en gezellig volksfeest dat alle Antwerpse troeven - van vroeger en nu - in de kijker zet. Met een divers muziekprogramma met voor elk wat wils: wandelingen, lekker eten en drinken. De stad zet dit jaar extra in op duurzaamheid: op het Bollekesfeest worden herbruikbare bekers verspreid. Ook nieuw is de introductie van een betaalpas voor de aankoop van eten en drank.

Duurzaam Bollekesfeest

Het Bollekesfeest trekt vanaf dit jaar volop de duurzame kaart. Eetstanden werken met recycleerbare materialen in plaats van met plastic. Maar er is meer. Caroline Bastiaens, schepen voor stads- en buurtonderhoud: “We willen de afvalberg van het Bollekesfeest dit jaar tot een minimum beperken. Daarom worden alle dranken op het feest geschonken in herbruikbare bekers. De stad kocht 150.000 herbruikbare bekers aan die onbreekbaar, vormvast en hittebestendig zijn. Die zullen voor de eerste maal ingezet worden tijdens het Bollekesfeest. We onderzoeken hoe we deze herbruikbare bekers ook op toekomstige evenementen in de stad kunnen gebruiken, om zo plastic wegwerpbekers definitief te bannen.”

De horecazaken die op het Bollekesfeest een evenemententerras uitbaten moeten eveneens herbruikbare bekers voorzien. De enige uitzondering op de regel is het zomeraperitief, omdat dat een traktatie is van de stad aan de bezoekers en de stad dus ook geen waarborg wil vragen.

Er zijn 4 soorten bekers: twee voor bier, een voor frisdrank en een voor wijn. Voor elke beker wordt een waarborg gevraagd van 2 euro. Bezoekers kunnen de bekers inruilen op elk plein en hun waarborg terugkrijgen of die schenken aan een goed doel.

Digitaal kaartsysteem

Nog iets compleet nieuw dit jaar is dat er een digitaal kaartsysteem zal zijn om te betalen. Bezoekers krijgen een betaalkaart waarop ze aan de kassa geld kunnen laten zetten. 

Burgemeester Bart De Wever licht toe: “Op het Bollekesfeest vind je het beste van Antwerpen, op alle vlakken. Het Bollekesfeest is dit jaar niet alleen duurzamer maar ook innovatiever. We werken immers voor het eerst samen met de Antwerpse start-up PlayPass, waardoor alle betalingen snel en eenvoudig via een betaalkaartsysteem verlopen. Op die manier is er geen gedoe meer met jetons en bonnetjes aan de kassa’s en het niet-opgebruikte krediet wordt na afloop van het Bollekesfeest teruggestort.”

Muzikale diversiteit

De sterke muzikale affiche zal alvast veel bezoekers aan het zingen of dansen brengen. Er komen topacts die al jaren bezig zijn zoals Stan Van Samang, Coco Jr. en Daan, maar ook nieuwere artiesten zoals Woodie Smalls en Milo Meskens. DJ-sets zijn er onder andere van Guy Ohm, Radio Minerva en Discobar Galaxie. Ook een klassiek concert ontbreekt niet. Een uitgebreid en divers muzikaal programma dus, waarin er voor ieders smaak wel iets te vinden valt.

Antwerps lekkers blijft smaakmaker

Genieten van lekker voedsel en drankjes is niet weg te denken op het Bollekesfeest.

Na het succes van vorig jaar organiseert de stad op zondag om 11 uur opnieuw een gratis brunch voor 1500 bezoekers. De brunch vindt dit jaar op de Grote Markt en de Kaasrui plaats en niet meer op de Scheldekaaien.

Staan dit jaar ook op het programma: het traditionele zomeraperitief, het ‘Streekfood’-festival op de Groenplaats, eetkraampjes op de Grote Markt en het Steenplein, de vis- en schaaldierenmarkt op het Steenplein en Mosselfeesten.

Naast de vaste samenwerking met de vzw Streekproducten zijn er ook een aantal cateringstanden die worden uitgebaat door nieuwe partners met originele producten, zoals speciale ijsjes of wafels. Maar ook de klassiekers zoals frietjes en hotdogs ontbreken niet.

Wandelingen

Na uitgebreid proeven van al dat lekkers, is een goede wandeling een aanrader. Tijdens het Bollekesfeest kunnen bezoekers de stad ontdekken tijdens verschillende originele wandelingen zoals de klassieke Dialectenwandeling of de Ruienwandeling. Of de nieuwe, verrassende rondleiding Barok@roll.
 
Er zijn wandelingen op zaterdag en op zondag. De prijzen voor een gegidste wandeling variëren van 9 tot 17 euro per persoon. Meer info en reservaties op www.bollekesfeest.be. Inschrijven voor de gratis boottochten of de torenbeklimming van de kathedraal kan niet meer.

Heel wat activiteiten

Dit alles is maar een greep uit het aanbod. Er zijn nog meer optredens, kinderanimatie en activiteiten.
 
Speciaal dit jaar is dat er geen gewone ATV-vertelling is maar een soort ‘best of’ op de Grote Markt, door niemand minder dan Johan Petit.
 
Op vrijdagavond vindt de traditionele Grote Antwerpse Stadsquiz op de Sint-Andriesplaats plaats, gepresenteerd door Cath Luyten en Stany Crets. De populaire quiz vol Antwerpse weetjes is al helemaal volzet, maar iedereen kan nog altijd komen supporteren.
 
Tot slot is er de zone voor kinderen met een speelfontein op het Steenplein, de dansworkshops met Davy Brocatus op de Groenplaats en de intiemere concerten op de Groenplaats met onder andere Mathieu & Guillaume.
 
Het volledige programma en alle praktische info staat op www.bollekesfeest.be.

Bereikbaarheid

De stad raadt iedereen aan om met de fiets, het openbaar vervoer of via een park and ride naar het Bollekesfeest te komen. Bezoekers kunnen hun route plannen op www.sna.be. Klik hier voor de rechtstreekse link naar de bereikbaarheidsfiche van het Bollekesfeest.
Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook