Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams

  

Elke voorlaatste dinsdag van de maand komen wiskundeliefhebbers, studenten, professoren en gewoon nieuwsgierige mensen overal ter wereld samen voor MathsJam. Dat is een avond over wiskunde voor iedereen die wiskunde een feest vindt, graag raadsels oplost of gewoon eens wilt komen kijken. Ook in Antwerpen is er een maandelijkse MathsJam.

Het is intussen een wereldwijd concept, maar MathsJam is gestart in 2008 als een informele bijeenkomst van wiskundeliefhebbers in een Londense pub. De man achter het idee is Matt Parker, geboren in 1980, een wiskundeleerkracht uit Australië die in Londen woont en daar werkt als stand-up comedian en ‘wiskundecommunicator’. Dat laatste wordt op zijn website beschreven als het verspreiden van de liefde voor wiskunde via boeken, radio, tv, scholen en andere kanalen.

Antwerpen

In een hoek van het Agora Caffee van de Universiteit Antwerpen vindt elke maand de MathsJam plaats. De deelnemers bestellen een drankje aan de bar en verdiepen zich dan in wiskundige raadsels. Naast de puur theoretische zijn er ook meer praktische raadsels. Een bonte verzameling rubiks kubussen, een doos dominostenen, ringen die vast lijken te zitten, maar met enkele stappen bevrijd kunnen worden,… Elke maand is er ook een poll voor de beste en leukste stelling. In april was het thema van de Antwerpse MathsJam nuttige wiskunde en dus werd de nuttigste wiskundige stelling verkozen. Alle aanwezigen mogen een stelling aanbrengen en krijgen voor de stemming de kans om hun stelling te verdedigen.

Tegen het einde van de avond volgt nog een nanolezing over het thema van de maand. Dit ging de laatste keer over het bouwen van een computer met dominostenen. Met de binaire code kun je relatief gemakkelijk dominostenen plaatsen in een patroon dat eenvoudige wiskundige bewerkingen kan uitvoeren. Voor de geïnteresseerden: op YouTube staat een filmpje waarin Matt Parker zijn dominocomputer toont.

Docenten

Tijdens de MathsJam zijn docenten geen docent, maar gewoon deelnemers. Studenten spreken hen aan met hun voornaam en iedereen is gelijk op de avonden. David Eelbode, docent wiskunde aan de Universiteit Antwerpen en een van de oprichters van de MathsJam in Antwerpen, benadrukt het belang daarvan.

“Het breekt de muren tussen student en docent af en creëert een sfeer waarin studenten vragen kunnen stellen die anders niet aan bod zouden komen in de lescontext”, zegt Eelbode. “Zowel studenten als docenten leggen raadsels uit aan elkaar en aan andere deelnemers. Dat is voor de studenten een manier om wiskunde van een andere kant te benaderen en vaak doen ze zo ook inspiratie op voor hun eigen projecten.”

De thema’s voor de MathsJam worden gekozen op basis van de raadsels die ze vinden. Ook feestdagen inspireren soms een MathsJam. Zo was er bijvoorbeeld een kersteditie. Vaak gaat het thema van de maand samen met de poll.

De aprileditie werd voorbereid door drie studenten, Peter, Jens en Noémie. Zij bereiden de raadsels en nanolezing vrijwillig voor. “Wij houden simpelweg van wiskunde, in dat opzicht zijn we eigenlijk allemaal enorme nerds”, zeggen de drie. “Het leek ons ook wel fijn voor de docenten dat ook zij eens raadsels konden oplossen die ze niet zelf hadden moeten opstellen.”

In het antwoord van Peter, Jens en Noémie ligt de kern van wat MathsJam nu is. MathsJam is een bijeenkomst van iedereen met een passie en liefde voor wiskunde, mensen die graag een gezellige avond besteden aan het oplossen van raadsels en het discussiëren over wiskundige stellingen. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het leuk is, of zoals mijn docent wiskunde altijd zegt: wiskunde is een feest!

MathsJam zijn er over de hele wereld, elke voorlaatste dinsdag van de maand vanaf 19u. De volgende editie is op 23 mei. In Antwerpen vindt de MathsJam plaats in het Agora Caffee van de Universiteit Antwerpen, op de stadscampus aan de Grote Kauwenberg 2. Er is ook een jaarlijkse conferentie in november. Meer info vind je op www.mathsjam.com.

© 2017 – StampMedia – Jozefien Buseynne

© Jozefien Buseynnemeer over:

Geef jouw mening

 

Foto's van Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams

Deals

Volg ons op Facebook