Indrukwekkende illustratie siert werfomheining stadhuis

  
Begin april zijn de werken aan het stadhuis van Antwerpen gestart. Rondom het historische gebouw is een vaste werfomheining van 4 meter hoog geplaatst. Kunstenares Fatinha Ramos heeft de illustraties uitgewerkt die vanaf vandaag te bewonderen zijn op deze omheining. Ze vertellen een verhaal waarin alle troeven van Antwerpen aan bod komen.
 

Fotoprint gevel stadhuis
De gevel van het stadhuis wordt volledig in de stelling geplaatst voor een grondige restauratie. Om het totaalbeeld van de Grote Markt tijdens deze werken te waarborgen, heeft de stad ervoor gekozen een fotoprint van de gevel van het stadhuis op de stellingen aan te brengen. De vaste werfomheining krijgt ook een fotoprint waarin de poorten op de gelijkvloerse verdieping zichtbaar zijn. In deze poorten werden de illustraties van Fatinha Ramos verwerkt.

 
De Reiziger
De illustraties op de werfomheining aan de Grote Markt vertellen het verhaal van een bezoeker van de stad, de Reiziger. In de poorten van het stadhuis zijn 28 afbeeldingen verwerkt die tonen hoe hij de stad ontdekt. Elke tekening laat een klein stukje Antwerpen zien. De Reiziger komt met de boot aan en start zijn ontdekkingstocht aan het stadhuis. Tijdens zijn avontuur komt hij niet alleen bekende figuren zoals Pieter Paul Rubens en de Dulle Griet van Pieter Bruegel I tegen. Ook belangrijke bezienswaardigheden zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het station Antwerpen-Centraal en het MAS komen aan bod. Antwerpse handjes, bier, chocolade en diamanten ontbreken uiteraard niet. Het verhaal vormt als het ware een belevenis van de stad met het stadhuis als centraal knooppunt.

 
Kunstenares Fatinha Ramos: “Ik voel me erg vereerd om aan dit project te mogen meewerken. Door de verschillende elementen en personages die gelinkt zijn aan Antwerpen te verwerken in het verhaal van de Reiziger, heb ik enorm veel bijgeleerd over de stad en haar geschiedenis. Ik hoop dat het voor alle toeschouwers een even wonderlijke ontdekking wordt.”
 

Aan de zijde van de Suikerrui is een illustratie te zien van toeschouwers die het steigerdoek erboven bewonderen. Dit doek, dat ook ontworpen wordt door Fatinha Ramos, zit momenteel in uitwerkingsfase en wordt volgens de huidige planning opgehangen in de loop van juli.

In dit deel van werfomheining worden ook vier lcd-schermen verwerkt, die ingezet worden om campagnes, animaties, wedstrijden,… van de stad te tonen.

 
Liefhebbers van de illustraties kunnen een aandenken mee naar huis nemen. In de stadswinkel en MAS-shop zijn er postkaarten en katoenen zakken van enkele afbeeldingen verkrijgbaar.

 
Antwerp Museum App
Bezoekers van de Grote Markt kunnen samen met de Reiziger de stad ontdekken. Bij elke afbeelding (28 in totaal) is er een gouden handje met een QR-code terug te vinden. Deze verwijst telkens naar een toelichting van de afbeelding in de Antwerp Museum App (www.antwerpmuseumapp.be). De wandeling langsheen de illustraties is terug te vinden op https://antwerpmuseumapp.com/nl/tours/8680.

 
Werfinformatie
Naast het verhaal van de Reiziger is er op de werfomheining aan de Grote Markt ook in ruimte voorzien voor informatie over de restauratie aan het stadhuis zelf. Dankzij twee beeldschermen krijgen de bezoekers een blik achter de schermen. Hierop worden filmpjes en foto’s getoond over het stadhuis en de werken.

 
Fatinha Ramos
Fatinha Ramos is een spring-in-’t-veld met Portugese roots, een eeuwige optimist en illustrator pur sang. Na haar studies grafische vormgeving ruilde ze in 2001 Porto om voor Antwerpen – de Vlaamse stad waar ze haar hart heeft verloren. Als artdirector en grafisch ontwerper had ze haar strepen al verdiend maar enkele jaren geleden maakte ze de overstap naar illustreren. Met succes, want ze viel al meermaals in de internationale prijzen: Society of Illustrators New York, Global Illustration Award (China); Nami Island International Picture Book Illustration (Korea); 3x3 Magazine Illustration Award (NY), en World Illustration Award AOI.meer over:

Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook