Eerste verhuis in kader renovatie stadhuis

  

Het Mustel-harmonium dat lange tijd in de trouwzaal van het stadhuis stond, kreeg vandaag een nieuwe, tijdelijke thuis in de opstelling van ‘Klank van de Stad’ in het Vleeshuis. Het muziekinstrument uit 1898 is het eerste in een reeks van waardevolle stukken die de komende maanden verhuizen voor de restauratie van het stadhuis. Die gaat in augustus van start. In het Vleeshuis zal het harmonium niet alleen te zien maar ook te horen zijn bij concerten.

Concerten

Het Vleeshuis beschikt over een vaste opstelling van klavierinstrumenten ‘Klank van de Stad’. Na een periode van acclimatisatie zal het Mustel-harmonium in het Vleeshuis ook bespeeld en ingezet worden bij concerten. Bart Rodyns, beheerder van de klaviercollectie, is zeer blij dat het instrument binnenkort in het Vleeshuis bekeken, bespeeld en gehoord kan worden: “Een Mustel-harmonium is een uniek en zeer waardevol klavierinstrument. In de wereld van de harmoniums kan je dit kamerorgel bekijken als een ‘full option Rolls-Royce’. In optimale conditie zijn de mogelijkheden met dit instrument eindeloos.”

Tweede leven

De stad kocht het Mustel-harmonium in 1898 aan om trouwerijen feestelijk op te luisteren. Sinds 1935, nadat de grammofoonspeler zijn intrede had gedaan in het stadhuis, raakte het instrument in onbruik en verdween het van de scene. In 2007 werd het verkommerd aangetroffen in een klein kamertje op de tussenverdieping naast de trouwzaal, net achter het schilderij ‘Het Huwelijk bij de Oude Belgen’. In 2014 besliste het stadsbestuur om het harmonium in zijn oude glorie te herstellen waardoor het nu opnieuw bespeelbaar is en na de restauratie van het stadhuis opnieuw kan worden ingezet tijdens trouwerijen of andere feestelijke evenementen op ’t Schoon Verdiep.

Medewerkers van de stad verhuisden het instrument vandaag naar de tijdelijke locatie. Dat gebeurde met bijzondere zorg voor delicate onderdelen zoals de blaasbalg, de toetsen van het klavier en de registerknoppen.
Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook