Eindejaarsvuurwerk op Scheldekaaien zet 2018 feestelijk in

  
Op zondag 31 december om middernacht zet Antwerpen het nieuwe jaar feestelijk in met vuurwerk. Dat wordt ook dit jaar afgestoken op de Scheldekaaien ter hoogte van de voetgangerstunnel , wat zorgt voor een uniek spektakel boven de rivier. Er is een bar en coverband Level Six warmt vanaf 23 uur alle aanwezigen op. Erna telt Julie Van den Steen van radiozender MNM samen met het publiek af naar het vuurwerk, dat live wordt uitgezonden op televisiezender één.
 
Helemaal aan het begin van 2018 zal de hemel boven de stad twintig minuten lang schitteren dankzij het traditionele eindejaarsvuurwerk. Ook dit jaar maken de professionele vuurwerkmakers van HC Pyrotechnics er een bijzondere ervaring van, met een ondersteunende soundtrack die knipoogt naar het diamantthema.
 
De site, op de Scheldekaaien ter hoogte van de voetgangerstunnel, zet de deuren open om 22 uur. Vanaf dan zijn er drankjes verkrijgbaar aan de bar en is het grote publiek welkom. Om 23 uur steekt Level Six het oudjaarsfeestje in gang. Deze coverband speelt originele medleys van de grootste hits van de voorbije jaren, in een set vol interactie en speciale effecten. Even voor middernacht telt Julie Van den Steen van radiozender MNM samen met het publiek af naar de grote vuurwerkshow, die om 24 uur losbarst. Wie er zeker bij wil zijn, komt best op tijd want de plaatsen zijn beperkt. De toegang is gratis.
 

Op beide oevers te zien – Steenplein afgesloten

Het vuurwerkspektakel is te bewonderen van op linker- en rechteroever. De locaties met de beste zichtbaarheid op rechteroever zijn de wandelbrug aan het Zuiderterras of de Scheldekaaien zelf. Op Linkeroever garandeert de boeienweide vlakbij de voetgangerstunnel een uitstekend zicht, met de skyline van de stad op de achtergrond.
 
Het Steenplein wordt volledig ingenomen door Winter in Antwerpen. De kraampjes daar sluiten op 31 december al om 18 uur, net als alle andere attracties van de Winter. Het Steenplein wordt vanaf dan ook afgesloten voor het publiek.
 
Om vlot aan de Scheldekaaien te geraken, raadt de stad iedereen aan om de informatieschermen en wegwijzers tussen de Groenplaats en de site te volgen. Voor personen met een handicap zijn er op het terrein een aantal speciale plaatsen voorzien. Die zijn aangeduid met pictogrammen.
 

Veiligheidsmaatregelen

Vuurwerk geeft een feestelijk tintje aan het nieuwe jaar. Daarom zullen sommige toeschouwers misschien verleid zijn om zelf mee te doen. Toch is het altijd verboden om in de openbare ruimte lampionnen op te laten, vuurwerk af te steken, voetzoekers te doen knallen of vuur te maken. Dat mag overigens ook niet op privéterrein wanneer de mogelijkheid bestaat dat het terechtkomt in de openbare ruimte.
 
Bovendien is het tot 31 januari zoals steeds ook verboden om openlijk (1) vuurwerk in bezit te hebben en aanstalten te maken om het te gebruiken. Wanneer de politie toch mensen met vuurwerk ziet, zal het in beslag genomen worden. De stad neemt deze maatregelen om de veiligheid van alle aanwezigen te vergroten. De politie zal controleren en boetes uitschrijven voor wie eigen vuurwerk meebrengt.
 
Verder geldt er een glasverbod op de site. Wie graag ter plaatse iets drinkt, kan een drankje kopen aan de bar. Ook vraagt de politie om geen grote tassen of rugzakken mee te nemen.
 

Verkeersmaatregelen

Om dit evenement vlot te laten verlopen wordt een deel van de Scheldekaaien volledig parkeervrij gemaakt. Vanaf de Sint-Michielskaai tot de Jordaenskaai kan van 31 december om 14 uur tot 1 januari om 2 uur niet geparkeerd worden. Aan de waterkant wordt vanaf 29 december een doorgang vrijgemaakt voor de hulpdiensten op de site. De rest van de parking blijft beschikbaar.
 
Omwille van de veiligheid is de Suikerrui van 23 uur tot het einde van het vuurwerk afgesloten tussen de Hoogstraat en de Ernest Van Dijckkaai. Alleen bewoners en bezoekers van de daar gelegen horecazaken krijgen doorgang. Daarnaast zullen de Scheldekaaien vanaf 22 uur tot na de opkuis afgesloten worden voor alle verkeer, vanaf de Scheldestraat tot aan de Brouwersvliet. Ook de as Reyndersstraat/Vlasmarkt, de Steenhouwersvest en Sint-Jansvliet worden afgesloten voor verkeer en zijn enkel toegankelijk voor voetgangers.
 
Het openbaar vervoer van De Lijn en het doorgaand verkeer op de Scheldekaaien blijven rijden tot 21 uur en worden enkel opgehouden als het voetgangersverkeer op de Scheldekaaien in gevaar wordt gebracht. De chauffeurs van De Lijn worden aangespoord om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. De Lijn voorziet de hele nacht lang in extra feestbussen om iedereen veilig van en naar het vuurwerk te brengen. Meer info staat op http://www.delijn.be/oudejaar.
 
Ook voor het scheepvaartverkeer geldt een aangepaste regeling.
 
(1) Onder openlijk bezit van vuurwerk wordt verstaan: het zichtbaar bezit, het tonen en het uitstallen van vuurwerk en elke voorbereidende handeling voor het gebruik ervan.
Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook