Atelier in Oude Beurs voor zestien jonge kunstenaars

  

Zestien jonge kunstenaars tussen de 18 en 30 jaar mogen voortaan gratis gebruik maken van een ruimte in de Oude Beurs. Dat plekje kunnen ze inrichten als hun eigen atelier. In ruil maken ze kunstwerken en performances voor een groepsexpo eind deze zomer. GAST, zoals het project heet, wordt georganiseerd door Fameus, KOP en Co.Labs.

Zestien jongeren met een passie voor kunst krijgen een plek in de Oude Beurs in het centrum van Antwerpen. Van eind augustus tot begin september worden de resultaten getoond in een groepsexpo. Muziek, theater, ontworpen kleding… Alle kunstvormen kunnen aan bod komen.

Vzw Fameus, dat amateurkunsten ondersteunt, heeft al vijf jaar zijn thuishaven in de Oude Beurs. Het pand staat al een hele tijd leeg. Samen met vzw KOP, Kunstenaars Ondersteunend Platform, wil Fameus inspelen op het gebrek aan ruimte voor kunstenaars. Co.Labs startte de co.werkplek op.

23 jongeren wilden graag een plekje in de Oude Beurs, zestien werden uiteindelijk geselecteerd. “Oorspronkelijk wilden we maar tien jongeren een plek geven, maar het waren zulke leuke voorstellen dat het er meer werden”, legt Caro Marnef van Fameus uit.

De jury bestond uit Fameus, KOP, Co.Labs en een medewerker van de jeugddienst van de Stad Antwerpen. Marnef vond het niet gemakkelijke beslissingen. “Sommigen wilden een atelier voor twee weken, anderen voor drie maanden. Wij moesten de puzzel laten passen”, klinkt het. “Omdat het oude gebouw niet goed geïsoleerd is, konden we geen mensen toelaten die met muziek bezig zijn.”

Op 30 juni is de officiële opening. Dan gaat ook de bar open. “We willen dat de Oude Beurs een place to be wordt”, vertelt Marnef. Voor 30 juni zullen er meer activiteiten zoals open mic-avonden en Nederlandstalige zangsessies voor nieuwkomers gehouden worden. Vanaf 25 augustus begint de groepsexpo. Jonge kunstenaars kunnen zich nog steeds inschrijven om te exposeren in een toonruimte.

Meer info op www.fameus.be.

© 2017 – StampMedia – Tekst en foto: Stien Verdick, video: Anouk Mathys
meer over:

Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook