Antwerpen Autovrij 2018

   Tijdens de zestiende editie van Antwerpen Autovrij kunnen bezoekers zondag 16 september niet alleen genieten van een autoluwe stad maar ook allerlei nieuwe vervoersmiddelen zoals een e-scooter, monowheel en e-step uitproberen op het testparcours. Verder zijn er ook wandelingen en een fietstocht uitgestippeld. Op de mobiliteitsmarkt beantwoorden mobiliteitsaanbieders en -deskundigen de vragen van bezoekers over vervoersmogelijkheden, slimme verplaatsingen, wegenwerken en de lage-emissiezone. Met Antwerpen Autovrij wil de stad bewoners en bezoekers van Antwerpen laten nadenken over hun eigen mobiliteit.

Tussen 10 en 18 uur is op 16 september het gebied tussen de Leien en de Schelde voorbehouden voor fietsers en voetgangers. In het zuiden behoren alleen de Gedempte Zuiderdokken (Waalse- en Vlaamsekaai) niet tot de autovrije zone. In het noorden is de zone begrensd door de Londenstraat.

Mobiliteitsmarkt

Op de mobiliteitsmarkt op de Meir en de Groenplaats zijn de nieuwste mobiliteitstrends te bewonderen en kunnen slimme vervoersmiddelen uitgetest worden. Het grootste testparcours is te vinden op de Groenplaats. Dat parcours komt er in samenwerking met #WeAreMobility. #WeAreMobility is een nieuw platform dat, door middel van ervaring en ontdekking, een brug bouwt naar nieuwe oplossingen rond mobiliteit die al beschikbaar zijn of die er zitten aan te komen. Hun missie is om bezoekers in contact te brengen met nieuwe vervoersmiddelen. Hetzelfde verhaal is terug te vinden bij de andere aanbieders van de mobiliteitsmarkt op de Meir. Ook daar zal er mogelijkheid zijn om vervoersmiddelen van dichtbij te bekijken en kort uit te testen. Daarnaast krijgen bezoekers van de mobiliteitsmarkt ook informatie over slimme manieren om naar de stad te komen, de lage-emissiezone en de lopende werken in Antwerpen.

“Het belooft opnieuw een gevuld en plezant programma te worden met voor elk wat wils”, zegt Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Naast de slimme mobiliteitstrends krijgen bezoekers ook een waaier aan activiteiten voorgeschoteld gaande van gezellige wandelingen met allerhande alternatieve vervoersmiddelen, over coole demonstraties en shows, tot gekke buurtavonturen. Iedereen is welkom om de autovrije binnenstad te komen verkennen o.a. te voet, op de skateboard, met de fiets of de step!”

Buurtavonturen

Bezoekers die zich tijdens Antwerpen Autovrij door de stad begeven, botsen automatisch op allerhande leuke activiteiten: de buurtavonturen. Onder andere verticaal fietsen, muziek maken op een buizenorgel of eenwieleren is mogelijk. Elk buurtavontuur geeft recht op een stempel. In ruil voor een volle stempelkaart, krijgen deelnemers daar een goodiebag (zolang de voorraad strekt).

Wandel- en fietsroutes

Er zijn 4 routes uitgestippeld waarbij bezoekers de stad op een leuke manier kunnen verkennen.

  • De Groot-en-klein-toer is een ideale wandeling voor families. Neem (klein)kinderen te voet, per fiets of met de step op sleeptouw. Bekijk de stad door hun ogen: test de echo in de voetgangerstunnel, ga spelen in de eerste digitale speeltuin en bekijk de nieuwste streetart. 
  • Voor wie graag een waaier aan mogelijke mobiliteitsoplossingen ervaart, is er de Slim-in-Antwerpentoer. Deze wandeling combineert verschillende vervoersmiddelen. Deelnemers ontdekken de stad te voet, met de deelfiets of –scooter, boot en tram.
  • Architectuurliefhebber? Of gewoon héél erg benieuwd naar de toekomst van de stad? Tijdens de Antwerpen-morgentoer fietsen deelnemers van het noordelijke Eilandje naar Nieuw-Zuid langs de Kaaien en komen ze alles te weten over de stad van gisteren, vandaag en morgen.
  • Wie bijna alles wil ervaren, kan de Pleinentoer volgen. Deze gaat langs bijna elk buurtavontuur én biedt tussendoor de kans om te ontspannen op gezellige Antwerpse pleinen.

Freestyle show

Aan de Hanzestedenplaats, bij het MAS, kunnen bezoekers om 11, 14 of 16 uur genieten van een BMX-, freerunning- en eenwielershow. Het eigen adrenalinepeil de hoogte in laten schieten, kan doorlopend tijdens workshops BMX, gekke fietsen en freerunning op dezelfde locatie. 

Andere activiteiten

Bovenop dit programma zijn er extra activiteiten over de hele stad. De markten die elke zondag in Antwerpen staan, zijn tijdens Antwerpen Autovrij nog aangenamer om te bezoeken. Op de Grote markt staat de Langste Veggietafel en op de Leopold de Waelplaats vindt het gratis stadsfestival Zuiderburen plaats. Het Eilandje bruist ook van de activiteiten: je kan er een film bekijken over de evolutie van het gebied of de Cadixroute volgen. Tot slot kunnen bewoners van de autovrije zone ook aan een rommelmarkt deelnemen voor hun deur. De Fietsharmonie zorgt voor de muzikale omlijsting.

Kom slim naar de stad

Helemaal in het teken van Antwerpen Autovrij roept de stad bezoekers op om slim naar de stad te komen: te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer, met de auto naar een P+R en vervolgens op de tram of door over te stappen van de trein op een Velo. Alle informatie over het evenement en de bereikbaarheid vindt u op www.antwerpenautovrij.be.
Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook