Antwerpen Autovrij 2017

  
Tijdens de vijftiende editie van Antwerpen Autovrij kunnen bezoekers zondag 17 september 2017 niet alleen genieten van een autoluwe stad maar ook met een virtualreality-bril het toekomstige Operaplein ontdekken of de stad virtueel verkennen op een Velo. Verder zijn er ook speciale routes en een mobiliteitsmarkt. Op de Groenplaats vindt voor de eerste keer een infomarkt plaats over slimme verplaatsingen, wegenwerken en de lage-emissiezone. Met Antwerpen Autovrij wil de stad bewoners en bezoekers van Antwerpen laten nadenken over hun eigen mobiliteit.
 
Tussen 10 en 18 uur is op 17 september het gebied tussen de Leien en de Schelde voorbehouden voor fietsers en voetgangers. In het zuiden behoren alleen de Gedempte Zuiderdokken (Waalse- en Vlaamsekaai) niet tot de autovrije zone. In het noorden is de zone begrensd door de Oudeleeuwenrui.
 
“Al ruim vijftien jaar koestert onze stad de traditie om bewoners en bezoekers een dag te laten genieten van een autoluwe binnenstad”, aldus Koen Kennis, Antwerps schepen voor mobiliteit. “En ze kunnen meteen ook kennismaken met een waaier aan slimme mobiliteitsoplossingen. Ik hoop dat zondag 17 september velen al fietsend of te voet Antwerpen komen beleven.”

Mobiliteitsmarkt

Op de mobiliteitsmarkt op de Meir zijn de nieuwste mobiliteitstrends te bewonderen en kunnen slimme vervoersmiddelen uitgetest worden. Jong en oud kunnen zich uitleven tijdens verschillende workshops. Er is ook een autodeelsalon waar verschillende aanbieders hun autodeelformule voorstellen. In totaal zijn er meer dan 20 kraampjes om een bezoek aan te brengen.

Infomarkt

Op de Groenplaats krijgen bezoekers informatie over slimme manieren om naar de stad te komen, de lage-emissiezone en de lopende werken in Antwerpen. Het is ook mogelijk om met een VR-bril de stad op een Velo te ontdekken of rond te wandelen op en onder het vernieuwde Operaplein.

Wandel-, fiets- en tramroutes

Er zijn 4 routes uitgestippeld waarbij bezoekers de stad op een leuke manier kunnen verkennen. De routes lopen langs verschillende buurtavonturen. Dat zijn ludieke activiteiten op straat waar stempels mee worden verzameld die kans geven op een fiets of andere leuke prijzen.
 
  • De Wieltjestoer is een ideaal uitstapje voor families die met de fiets of de step komen.
  • Voor wie de oude binnenstad te voet wil verkennen is er de Flaneerroute.
  • Kinderen en fans kunnen met de Zoektocht voor speurneus spelen langs de winkelstraten. De wandeling eindigt met een tochtje over de Schelde op het veer.
  • De Tramtocht leidt u met tram 4 of 7 door de stad en voorziet enkele leuke stops onderweg.

Andere activiteiten

Bovenop dit programma zijn er extra activiteiten over de hele stad. De markten die elke zondag in Antwerpen staan, zijn tijdens Antwerpen Autovrij nog aangenamer om te bezoeken. Op de Grote markt staat de Langste Veggietafel en op de Leopold de Waelplaats vindt het gratis stadsfestival Zuiderburen plaats. ’t Schoonvertier en de Fietsharmonie zorgen voor de muzikale omlijsting. Verder kunnen bewoners van de autovrije zone ook aan een vrijmarkt deelnemen voor hun deur.

Kom slim naar de stad

Helemaal in het teken van Antwerpen Autovrij roept de stad bezoekers op om slim naar de stad te komen: te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer, met de auto naar een P+R en vervolgens op de tram of door over te stappen van de trein op een Velo. Alle informatie over het evenement en de bereikbaarheid vindt u op www.antwerpenautovrij.bemeer over:

Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook