Antwerp loves Diamonds app

  
Om het unieke verhaal van diamant in Antwerpen te tonen aan bezoekers en bewoners, lanceerde de stad onlangs het plan ‘Antwerp loves diamonds’. Nu komt daar, met Vlaamse steun, de diamantapplicatie ‘Antwerp loves diamonds’ bij. De applicatie biedt een overzicht van meer dan vijf eeuwen diamant in Antwerpen en geeft handige tips bij de aankoop van een juweel.
 
Dat Antwerpen al meer dan vijf eeuwen lang ‘s werelds belangrijkste handelscentrum voor diamant is, is algemeen bekend. Niet minder dan 84% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen stenen wordt gekocht en verkocht in de Scheldestad. Minder bekend bij het grote publiek is hoe het ooit begon en wat er zich achter de gesloten deuren van de diamantwijk afspeelt.
 
Ook Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts ziet in de diamanten dimensie van Antwerpen een troef die een groot (internationaal) publiek kan bekoren. Weyts beloonde de stad Antwerpen via Toerisme Vlaanderen met een impulssubsidie van ruim 70 000 euro, om de publiekswerking rond diamant uit te bouwen. Met dat financiële steuntje in de rug, heeft de stad Antwerpen nu een veelzijdige app uitgewerkt.

App ‘Antwerp loves diamonds’

De applicatie legt met allerlei weetjes de geheimen van diamant bloot: weet u bijvoorbeeld waar het gebruik van een diamanten verlovingsring vandaan komt? Het beknopte historische overzicht werpt dan weer een licht op de wereldgeschiedenis van diamant. Het oudste document dat het bestaan van de diamanthandel in Antwerpen bewijst, dateert al van 1447.
 
De thema’s ‘Van de mijn tot aan je vinger’ en ‘Wie doet wat’ geven een totaalbeeld van de diamantindustrie en -handel. Hoe werkt een beurs? Wat doet een grader? En waarom zijn Antwerpse slijpers zo gegeerd? In de ‘Hall of fame’ komt de bezoeker niet alleen markante diamanten(objecten) tegen maar ook bekende figuren die een band hadden met diamant, zoals Rubens en Napoleon. Met ‘We speak diamonds’ komt het multiculturele aspect van de diamanthandel aan bod. Niet minder dan 70 nationaliteiten werken samen in de diamantwijk.
 
De app geeft onder meer ook tips voor de aankoop van een diamantjuweel en een overzicht van juweliers die het ‘Antwerp’s Most Brilliant’-kwaliteitslabel hebben. Tot slot kan iedereen aan de hand van een locatielijst favoriete locaties selecteren die een link hebben met diamant en zo een eigen route samenstellen.
 
“Dankzij deze app kunnen toeristen én Antwerpenaars zelf kennismaken met de rijke geschiedenis en aanwezigheid van diamant in onze stad, en dit in alle mogelijke facetten”, aldus Ludo Van Campenhout, schepen voor diamant, “Ik nodig dan ook iedereen uit om er gebruik van te maken en met deze app in de hand op stap te gaan door onze diamantstad en zich te laten verleiden om bij één van de ‘Antwerp Most Brilliant’-juweliers binnen te stappen.”
 
“Dat Antwerpen het werelddiamantcentrum is, moeten we als stad internationaal nog meer uitspelen”, stelt Koen Kennis, schepen voor toerisme, “Deze applicatie zal Antwerpen nog beter positioneren als toeristische topbestemming. Diamant is immers een van onze unieke troeven waarmee we ons onderscheiden van de rest van de wereld.”
 
“Diamant is een geweldig uithangbord”, zegt ook Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, “In de hele wereld spreken diamanten tot de verbeelding. Vlaanderen moet Diamantstad Antwerpen echt uitspelen om nog meer mensen te verleiden tot een bezoekje.”

Antwerp loves Diamonds installeren

De applicatie is beschikbaar in vier talen en gratis te downloaden via de App store of Google Play store. Eens gedownload, werkt de app volledig offline.
 
Om de app te downloaden kunnen bezoekers bovendien gebruikmaken van de gratis wifi die de stad Antwerpen sinds eind vorig jaar ter beschikking stelt op de drukbezochtste plaatsen. Gratis wifi is er o.a. op de centrale winkelas die loopt over de De Keyserlei, de Leysstraat en de Meir tot aan de Boerentoren. Ook op de terrassen van de Groenplaats, Grote Markt, Oude Koornmarkt, Suikerrui en op het Steenplein kan u genieten van gratis wifi. U vindt de gratis wifi van de stad onder de naam ‘Antwerp Free Wi-Fi’.
 
Bezoekers die geen smartphone hebben, kunnen het ‘Antwerp loves diamonds’-plan – dat een beknopt overzicht geeft van diamant in Antwerpen – gratis verkrijgen in vier talen aan de balies van Visit Antwerpen (Grote Markt en station Antwerpen-Centraal).
 
Impulsprogramma Toerisme Vlaanderen
‘Antwerp loves diamonds’ maakt deel uit van de publiekswerking van de stad Antwerpen om het unieke diamantverhaal nog beter te promoten en het toeristische potentieel te verhogen. Diamant is een belangrijke USP (unique selling proposition) die Toerisme Vlaanderen internationaal uitdraagt. In dat kader krijgt de stad Antwerpen middelen voor de realisatie van het plan en de app.
Antwerp Loves Diamonds appsGeef jouw mening

 

Foto's van Antwerp loves Diamonds app

Deals

Volg ons op Facebook