75 jaar bevrijding

  
75 Jaar geleden werd België bevrijd en eindigde de Tweede Wereldoorlog.

Defensie en het War Heritage Institute (WHI) laten dit niet ongemerkt voorbijgaan. Samen met CegeSoma, Liberation Route Europe, de deelstaten, de toeristische federaties en de belangrijkste steden en gemeenten die hierin een historische rol gespeeld hebben, werd een nationaal herdenkingsprogramma uitgewerkt, dat loopt van 8 mei 2019 tot en met 8 mei 2020.

Waarom 75 Jaar Bevrijding voor Defensie en WHI belangrijk is

De oprichting van onze huidige Defensie gaat terug tot 1944 en de Belgische strijdkrachten die in Britse dienst voor onze vrijheid streden. 75 jaar later staat Defensie nog altijd voor dezelfde waarden: vrede, vrijheid en democratie. In 2019-2020 zal Defensie de gebeurtenissen van 75 jaar geleden dan ook passend herdenken, maar terzelfdertijd wil ze tonen voorbereid te zijn om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te gaan.  

Het War Heritage Institute (WHI) is de nationale instelling voor militair erfgoed en herinnering. Het WHI beheert onder meer het Koninklijk Legermuseum, het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk en Bastogne Barracks. Het staat ook in voor de Belgische militaire begraafplaatsen en beheert heel wat oorlogsarchieven. Het spreekt dus voor zich dat het WHI ’75 Jaar Bevrijding’ niet zomaar aan zich voorbij kan laten gaan.

Nationale tentoonstelling in het Legermuseum

Het herdenkingsjaar opent op 8 mei 2019 op de site van het Koninklijk Legermuseum met een grote overzichtstentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog met uniek beeldmateriaal, getuigenissen en meer dan 2000 objecten op 3000 m². Daarmee is dit de grootste WOII-expo van het land. Een bezoek aan de tentoonstelling ‘Oorlog - Bezetting - Bevrijding’ zal in heel wat opzichten verrassen en zowel specialisten als een breed publiek van jong en oud aanspreken.

Vier grote herdenkingsweekends

Defensie en WHI nemen actief deel aan de organisatie van de vier belangrijkste herdenkingsmomenten in het land:
31 augustus-1 september: Mons, eerst bevrijde stad van het land
6-8 september: Antwerpen, Slag om de Schelde
13-15 september: Leopoldsburg, begin van de Operatie Market Garden
13-15 december: Bastogne, Nuts Days, begin van het Ardennenoffensief

België opnieuw bevrijd door legervoertuigen

Als blikvanger van ’75 Jaar Bevrijding’ vormen de Landcomponent van Defensie en het WHI samen een historische kolonne. Deze zal bestaan uit 50 voertuigen van de Tweede Wereldoorlog, waarvan een groot deel ook effectief deelnam aan de bevrijding van 1944. Daarbij komen nog 20 moderne voertuigen van de Landcomponent zodat de brug tussen verleden en heden gemaakt wordt. 

Op 21 juli neemt een deel van de kolonne deel aan het nationaal défilé in Brussel. 
Van 31 augustus tot 13 september trekt de kolonne Noord door het land en neemt er deel aan de herdenkingen in Mons, Brussel, Antwerpen en Leopoldsburg.
Van 17 tot 21 januari 2020 gaat de kolonne Zuid van Bastogne naar Elsenborn ter herdenking van het einde van het Ardennenoffensief.

Heel wat steden en gemeenten vieren bij de doortocht van de kolonne de herwonnen vrijheid. Iedereen doet mee !

Met de Trein der 1000 naar Auschwitz

Ook aan de bevrijding van de concentratiekampen en vernietigingscentra wordt heel wat aandacht besteed. Op 18 september herdenken we de bevrijding van Breendonk in aanwezigheid van Z.M. de Koning. In de Dossin-kazerne komt een grote expo rond Auschwitz en van 5 tot 10 mei 2020 verzamelt het WHI 1000 jongeren om met de trein naar Auschwitz te gaan.

Brede waaier aan herdenkingen, tentoonstellingen en publicaties

Eén jaar lang valt overal in het land rond Wereldoorlog II heel wat te bezoeken en te herdenken. Zo leer je in Zeebrugge-Seafront alles over de oorlog voor onze kust, is er in Brussel een unieke fototentoonstelling, en wordt in Houffalize een Duitse Panter-tank ingehuldigd. Verschillende publicaties zien ook het licht en de lijst met herdenkingen is heel erg lang.

Antwerpen Herdenkt WHImeer over:

Geef jouw mening

 

Foto's van 75 jaar bevrijding

Deals

Volg ons op Facebook