Rijbewijs aanvragen kan nu volledig elektronisch

  

In Antwerpen kunnen burgers voortaan hun rijbewijs voor een personenwagen, bromfiets of motor volledig elektronisch aanvragen. Dat is een primeur in Vlaanderen. Bovendien kon dat rijbewijs al langer op een adres naar keuze geleverd worden. Antwerpenaren kunnen er nu dus voor kiezen om voor een nieuw rijbewijs helemaal niet meer langs een stadsloket te passeren.

Door een aanpassing in het elektronisch loket op de website van stad Antwerpen kunnen burgers sinds kort een nieuw (voorlopig) rijbewijs B (personenwagen), een rijbewijs AM (bromfiets) of een (voorlopig) rijbewijs A (motor) volledig digitaal aanvragen. Ook wie zijn of haar bestaande papieren rijbewijs - overigens nog geldig tot 2033- wil laten vervangen door een Europees rijbewijs, kan dat helemaal digitaal doen. Antwerpen is de eerste stad in Vlaanderen waar dat mogelijk is.

Heel wat minder loketbezoeken nodig

In 2017 werden nog 13.113 afspraken werden geboekt voor het aanvragen van een voorlopig, en 24.829 afspraken voor het aanvragen van een definitief rijbewijs A(M) of B. Met de invoering van de digitale procedure zullen er zo in principe een 38.000 loketbezoeken minder per jaar kunnen gebeuren in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever:  “Voor ons is dit de logische verdere stap naar betere dienstverlening waarbij de stad zich aanpast aan de burger, en niet omgekeerd.”

Levering

Daarnaast was het in Antwerpen al langer mogelijk om je rijbewijs (net als je reispas) op een locatie en tijdstip naar keuze te laten leveren. Dat kan op het thuisadres zijn, maar bijvoorbeeld ook op het werk van de aanvrager.

C en D via stadsloket

Gaat het om de vervanging van een gestolen of verloren rijbewijs of vraagt de chauffeur een rijbewijs C of D (vrachtwagens en bussen) aan, dan is een afspraak voor een persoonlijke aanvraag aan een stadsloket momenteel wel nog nodig.

Wil je online een rijbewijs aanvragen of een afspraak maken aan het loket? Dat kan via www.antwerpen.be.
meer over:

Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook