Paleis op de MeirRating: 3.8 op 5 (4 stemmen)
 

Het paleis op de Meir staat voor luxe en grandeur. Dit voorname stadspaleis is een schitterend decor. Het werd ontworpen door J.P. van Baurscheit in 1745-1746. Hij tekende het weelderige rococogebouw met laatbarokke invloeden, een waar pronkstuk op de Meir.

Verschillende aristocratische families bewoonden het pand vooraleer het in 1812 door Napoleon bij het Franse kroondomein werd geannexeerd. Eerst het Franse en daarna het Hollandse bewind namen het interieur herhaaldelijk onder handen.

Toen België onafhankelijk werd en een eigen koningshuis kreeg werd het de Antwerpse residentie van de vorsten. De Belgische vorsten gebruikten het Paleis voornamelijk voor de ontvangst van buitenlandse gasten die met de boot in Antwerpen aanmeerden.

Leopold II liet belangrijke aanpassingswerken uitvoeren. Koning Albert I verbleef in het Paleis toen de Eerste Wereldoorlog in 1914 uitbrak. Vanaf 1969 wordt het paleis omgevormd tot het ICC (Internationaal Cultureel Centrum). Later wordt een deel ervan gebruikt door het Filmmuseum.

De voorbije jaren werd door Erfgoed Vlaanderen een sterk herbestemmingsconcept bedacht en uitgewerkt. De Afdeling Gebouwen stond binnen het Agentschap voor Facilitair Management van de Vlaamse overheid in voor de projectopvolging van de bouw- en onderhoudswerkzaamheden. Architectenbureau Van hunsel nam de restauratie en de bouwplannen voor haar rekening.
De bovenverdiepingen worden een belevingsruimte, waar je kan kennismaken met de grandeur van het Paleis en zijn vroegere bewoners. Op het gelijkvloers komt een filiaal van de internationaal gerenommeerde chocolatier Dominique Persoone van ‘The Chocolate Line’ in Brugge.

Gunther en Sabine Dieltjens, vaste horecawaarden in Antwerpen, openen in het Paleis ‘Café Impérial’, een Brasserie de Luxe, en ‘De Spiegelzaal’, een sublieme locatie voor recepties en diners. De cultuurtoeristische ontsluiting en het technische beheer van de voormalige vorstelijke residentie zijn in handen van Erfgoed Vlaanderen. Ook het oorspronkelijke meubilair keert terug. Het Paleis op de Meir opent opnieuw haar deuren in het weekend van 8 en 9 mei. Neem ook al een kijkje op de website www.paleisopdemeir.be!

Categorie: 
Cultuur
Soort Cultuur: 
Monument/gebouw
Toegangsprijs: 
gegidste wandelingen
Gebouw stijl: 
Rococo
wijk: 
Adres

Meir 50
2000 Antwerpen

Contact

Tel: 03/206 21 21
Fax: 03/206 21 20
WebsiteSchrijf een review over Paleis op de Meir

 
 

Deals

Volg ons op Facebook