Winnend ontwerp nieuw Maritiem Museum

  
De winnaar van de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Maritiem Museum op de droogdokkensite aan het Eilandje is gekend. Atelier Kempe Thill architects and planners werd door een jury uit 4 kandidaten gekozen om de plannen uit te werken. De wedstrijd werd vorig jaar in opdracht van het stadsbestuur uitgeschreven door AG VESPA en de Vlaamse bouwmeester. 

Volwaardig museumcomplex

De jury oordeelde dat het gekozen ontwerp van Atelier Kempe Thill het best tegemoet komt aan de verwachtingen. Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur, licht toe: “De architecten van Atelier Kempe Thill stellen een gedurfd en ambitieus ontwerp voor. Met het voorstel van deze architecten gaan we voor een museum dat inzet op een unieke bezoekerservaring. Zo komt de ingang tussen de werkplaatsen en de ateliers van de droogdokken te liggen, wat aangeeft dat zij de kern zijn van het nieuwe museum. De nieuwbouw zal aan de buitenzijde ingetogen en sober ogen, maar binnenin zal het geheel volop ruimtelijkheid uitstralen.” 

Het resultaat is een volwaardig museumcomplex dat ervaring en leesbaarheid voor de bezoeker centraal stelt. Tegelijk is rekening gehouden met de exploitatie en het beheer van het gebouw.

Sterk verhaal

Het Maritiem Museum wordt een actief belevingsmuseum in de bestaande gebouwencluster van de Algemene Werkhuizen Noord op de droogdokkensite. Het zal een sterk verhaal over het maritiem verleden van de stad Antwerpen brengen, en ook de scheepsherstelling en de zorg voor varend erfgoed centraal stellen. Het ontwerpt eert het middeleeuwse vrachtschip de Doelse Kogge, en zal de bijzondere waarde van deze archeologische vondst in de verf te zetten. 

Maritieme as

Behalve voor de Doelse Kogge zal het museum ook de thuishaven worden voor de stedelijke  collectie vaartuigen en havenwerktuigen, en een deel van de maritieme collectie van het MAS. De komst van het nieuwe museum maakt deel uit van de ontwikkeling van de maritieme as op het Eilandje, met ook het MAS en het Red Star Line Museum. Het gebouw zou in 2024 klaar moeten zijn. AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert de bouw van het Maritiem Museum.

(c) Atelier Kempe Thill architects and planners


Maritiem Museum
Maritiem Museum buitenzicht
Maritiem Museum doorsnedeGeef jouw mening

 

Foto's van Winnend ontwerp nieuw Maritiem Museum

Deals

Volg ons op Facebook