Erfgoeddag: Niet alleen klanten maar ook locaties Zorgbedrijf Antwerpen hebben een verhaal te vertellen

  

De Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van zorg. Zorgbedrijf Antwerpen zet dan ook graag de deuren open op zondag 23 april. Bezoekers kunnen de verhalen van senioren ontdekken en kennismaken met de rijke geschiedenis van tien dienstencentra, woonzorgcentra en centra voor jeugdzorg in Antwerpen.

Zorgbedrijf Antwerpen geeft het publiek tijdens de Erfgoeddag op tien locaties een exclusieve blik achter de schermen. Bezoekers komen te weten hoe de zorgsector er vroeger uitzag, ontdekken welke woonzorgcentra eerst een andere functie hadden, en zien en horen uniek beeld- en geluidsmateriaal uit de oude doos. Er is niet alleen oog voor de gebouwen en de zorgverlening, maar ook voor het immateriële erfgoed: bezoekers maken kennis met bewoners via getuigenissen en kunnen een workshop volgen om hun eigen levensverhaal te schrijven.

 

Een greep uit het programma op zondag 23 april dat voor iedereen gratis toegankelijk is:

·         In woonzorgcentrum Lichtenberg (Hoboken) is er niet alleen een historisch parcours, maar kunnen bezoekers ook luisteren naar de pop-up radio ‘Studio Lichtenberg’ van DIVO, de jongerenwerking van het Gravenhof. Naast live interviews met bewoners en bezoekers zenden de jongeren een reportage uit over hun kijk op de betekenis van zorg. Expo van 10 tot 18 uur, radio-uitzending van 13 tot 17 uur.

·         Wie zelf actief aan de slag wil, neemt deel aan een workshop ‘schrijf-uw-levensverhaal’. Deelnemers leren er hoe ze hun levensverhaal makkelijk kunnen neerschrijven. De workshops vinden plaats in woonzorgcentrum De Tol (Deurne) om 11 uur en in woonzorgcentrum Sint Anna (Berchem) om 15 uur. Inschrijven is gratis en kan via communicatie@zorgbedrijf.antwerpen.be.   

·         In woonzorgcentrum Europasquare (Deurne) kan iedereen de expo ‘Europasquare vroeger en nu’ bezoeken. De tentoonstelling vertelt de historiek van de zorg en de geschiedenis van de site Europasquare, van moederhuis en kinderkribbe over bejaardentehuis tot comfortabel woonzorgcentrum. Daarnaast is er een bloemlezing uit al opgetekende levensverhalen en kunnen bezoekers aan de overkant van de straat deelnemen aan een zoektocht in woonzorgcentrum De Tol. Expo’s van 10 tot 18 uur.

·         In woonzorgcentrum Vinck-Heymans (Antwerpen) nodigt algemeen directeur Johan De Muynck van Zorgbedrijf Antwerpen vertegenwoordigers van de zorgsector uit voor een debat over de evolutie en de uitdagingen in de zorgsector. Het debat wordt live uitgezonden op Radio Minerva. Debat om 14 uur.

·         In centrum voor jeugdzorg De Wending (Antwerpen) bieden unieke foto’s en documenten uit de archiefcollecties van het OCMW en het Zorgbedrijf Antwerpen een kijk op de geschiedenis van de wezen- en jeugdzorg in Antwerpen. Expo van 12 tot 18 uur.


Ook op het programma:

·         Tentoonstellingen over zorg en historische verhalen in woonzorgcentra Vinck-Heymans (Antwerpen), Sint Anna / Ruytenburg (Berchem), De Tol (Deurne), Hof De Beuken (Ekeren), Sint Bartholomeus (Merksem) en dienstencentrum De Fontein (Borgerhout).

·         Expo over taart in woonzorgcentrum Gitschotelhof (Borgerhout).

·         Workshop ‘pop-up museum voor Schone Kunsten’ in dienstencentrum De Fontein (Borgerhout).

·         Probeer zelf de Tovertafel waarop beelden worden geprojecteerd en spelletjes gespeeld in woonzorgcentrum Sint Anna / Ruytenburg (Berchem).

·         Rondleiding met demonstratie ‘Magisch Interactief Schilderij’ dat herinneringen tot leven brengt in woonzorgcentrum Lichtenberg (Hoboken).


De Erfgoeddag vindt dit jaar plaats op zondag 23 april van 10 tot 18 uur. Het programma van Zorgbedrijf Antwerpen staat op www.zorgbedrijf.antwerpen.be/erfgoeddag. Alle info en het volledige programma in heel Vlaanderen en Brussel is te vinden op www.erfgoeddag.be
Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook