Stad en partners slaan handen in elkaar voor DataForHealth, een event rond health- en insurtech

  

Vandaag gaat DataForHealth van start, een tweedaags innovatief event georganiseerd door Tech Tour in samenwerking met de stad Antwerpen, B-Hive, BlueHealth Antwerp, MIC Vlaanderen en UCB. DataForHealth focust op big data, eHealth en insurtech, en wil samenwerkingen opzetten tussen gerenommeerde Europese startups, groeibedrijven, investeerders en verschaffers van risicokapitaal. 

Het tweedaags event DataForHealth brengt Europese investeerders, ondernemers, de overheid en corporates samen om te bekijken welke innovaties en inzichten komende uit big data in eHealth, kunnen bijdragen tot een betaalbare en performante patiëntenzorg en zorgverzekering. “Nieuwe technologieën zoals data-analyse, blockchain en Internet of Things zorgen voor een digitale transformatie van zowel de gezondheids- als de verzekeringssector”, vertelt Wim De Waele, CEO van B-Hive. “Met B-Hive geloven wij dat deze trend nieuwe synergieën en samenwerkingsmogelijkheden teweeg kan brengen. DataForHealth is een ideaal platform om deze samenwerkingen tot stand te brengen.”

Voor DataForHealth werden 30 Europese startups geselecteerd die hun innovatieve oplossingen zullen presenteren voor een internationale jury van topinvesteerders en multinationals. Hun oplossingen en technologieën moeten resulteren in een betere zorg voor de patiënt en lagere gezondheidskosten.

Het BlueHealth Innovation Center (BHIC), een recente fusie van BlueHealth Antwerp en Microsoft Innovation Center Vlaanderen, is een van de organisatoren van DataforHealth. BHIC zorgt voor de coaching van startups, gaande van ideation tot de uitwerking van het eerste concrete concept en verdere go-to market. Het Bluehealth Innovation Fund financiert startups die hun oplossing via een concreet business plan tot leven kunnen brengen. “Met de groei van de hoeveelheid data krijgt de gezondheidszorg een beter zicht op de behoefte van de patiënt, de doorlooptijd van bepaalde processen, mogelijke bottlenecks enzovoort. Dat resulteert in tal van mogelijkheden voor startups en groeibedrijven die nieuwe producten en technologieën naar de markt kunnen brengen die onze gezondheidszorg vooruit helpen”, zegt Tom Braekeleirs, directeur van het BlueHealth Innovation Center (BHIC).

Antwerpen, broedplaats voor digitale innovatie

Dat DataForHealth plaatsvindt in Antwerpen is niet toevallig. “In en om de stad Antwerpen is het groeipotentieel voor eHealth enorm”, licht Caroline Bastiaens, schepen voor economie toe. “De stad beschikt over meer dan 4000 ziekenhuisbedden verspreid over verschillende ziekenhuizen en er zijn meer dan 20 zorginstellingen actief. Ook het aantal serviceflats en rust- en verzorgingscentra neemt voortdurend toe. Met de stad willen wij die uitgebreide patiëntendata koppelen aan innovatieve ideeën van jonge ondernemers. Een ‘living lab’ waarbij de juridische grenzen van privacy voortdurend bewaakt blijven.”

De stad Antwerpen is ook lid van BlueHealth Innovation Center en co-sponsor van DataForHealth. “Dit was voor ons een logische keuze”, verduidelijkt burgemeester Bart De Wever. “Antwerpen zet de laatste jaren sterk in op de ondersteuning van startups en groeibedrijven. Zo is er in Antwerpen een heel ecosysteem rond digitale innovatie ontstaan. Het heeft de stad eind 2015 de prestigieuze Startup Nations Award opgeleverd.”

Over B-Hive

B-Hive - opvolger van Eggsplore, opgericht door Jurgen Ingels en Wim De Waele - is een innovatief ecosysteem waarin een aantal grote banken, verzekeraars en marktinfrastructuren hun krachten bundelen om digitale uitdagingen in de financieel-technologische industrie aan te gaan, bruggen te bouwen met en naar de start up & scale up community en Brussel op de kaart te zetten als financieel-technologisch centrum.

Financiële instellingen, verzekeraars en marktinfrastructuren, waaronder AXA, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, Belfius, BNY Mellon, Euroclear, SWIFT, AG Insurance, Allianz, Baloise Insurance, Isabel Group, Mastercard en de Belgische Overheid (via het federaal investeringsfonds) gooien hun gewicht in de schaal en zijn structurele partners van B-Hive. B-Hive behoudt ook bestaande partnerschappen van Eggsplore met o.a. McKinsey & Company, CRESCO, Proximus, Ingenico, Timelex.eu, de Solvay en Vlerick Business School.

Met het hoofdkantoor in Brussel, als hub van en naar de Eurozone, hanteert B-Hive een globale strategie om bruggen te bouwen, netwerk en knowhow te delen met internationale Fintech communities. Internationale hubs in onder andere Londen en Tel Aviv zijn sinds mei 2017 operationeel.
Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook