10 Miles Antwerp 2017  
Datum: 
23 april, 2017 - 09:00 - 18:00
Zondag 23 april 2017 staat de 32ste editie van de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon gepland. 

De DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles & Marathon op zondag 23 april stevent af op 40.000 deelnemers. Op dit moment schreven al bijna 37.000 lopers zich in. Dat zijn er 3000 meer dan vorig jaar op hetzelfde moment, maar wie wil kan zich nog steeds inschrijven. Nieuw dit jaar is dat de tussentijden van elke loper via Mypage op de website en de app te volgen zijn.
 
Veel lopers lijken dit jaar sneller beslist te hebben om deel te nemen, om zich zo beter te kunnen voorbereiden. Ook late beslissers hoeven niet te wanhopen, want al wie wil, kan zich nog inschrijven: online tot zaterdagnacht; in de winkels van Runners’ Lab tot en met donderdag; of op vrijdag, zaterdag of zondag ter plaatse.
 
Ook op deze 32e editie zal de 10 Miles zelf veruit de populairste afstand zijn van de vier. Ruim twee op drie ingeschrevenen wagen zich aan die 16 kilometer. De andere afstanden zijn de Marathon (ruim 2000 deelnemers), de Short Run over 5 kilometer en de Chiquita Kids Run (1,4 kilometer).

In het teken van vier goede doelen

Eén deelnemer op vijf loopt dit jaar niet alleen voor zichzelf, maar ook voor een van de vier goede doelen waaraan de organisatie zich dit jaar verbindt: Rode Kruis-Vlaanderen, To Walk Again, Kom op tegen Kanker en SOS Kinderdorpen. Ruim 20% van de reeds ingeschrevenen steunt een van die goede doelen en betaalde 10 euro extra, die rechtstreeks naar het goede doel van hun keuze gaat en waarvoor ze een t-shirt in ruil krijgen. Voor de start van elk van de afstanden worden op het startpodium de cheques aan die goede doelen uitgereikt.

Parcours

Het parcours van de 10 Miles is identiek aan dat van vorig jaar. Vanop Linkeroever gaat het via de Kennedytunnel naar de Kaaien, door de binnenstad, en via de Waaslandtunnel terug naar Linkeroever waar de finish ligt. Ook de DVV Verzekeringen Antwerp Short Run (5km) en de Chiquita Kids Run finishen op de Charles De Costerlaan, waar een grote tribune staat opgesteld. De marathon voert de lopers langs de diverse Antwerpse districten en finisht op de Grote Markt. De vertrektijden voor de verschillende wedstrijden zijn als volgt:
 • 09.00 uur: DVV Verzekeringen Antwerp Marathon
 • 11.00 uur: Chiquita Kids Run (1,4 km)
 • 12.00 uur: DVV Verzekeringen Antwerp Short Run (5 km)
 • 14.30 – 18.30 uur: DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles - start in 3 'waves'
  14.30 uur: wave 1
  15.00 uur: wave 2
  15.30 uur: wave 3

Heel wat toppers aan de start

Zowel de marathon als de 10 Miles trekken uiteraard enkele absolute topsporters aan. Op de marathon verwachten we een open strijd tussen olympiër Willem Van Schuerbeeck en Régis Thonon, winnaar van de jongste 20 kilometer door Brussel en debutant op de marathon. Zij zullen in het spoor van hazen David Cherop (Oeganda) en John Karori (Tanzania) op zoek gaan naar een chrono ruim onder de 2u20.
 
Op de 10 Miles gaat Nick Van Peborgh op zoek naar zijn zesde zege. Bij de vrouwen kan Veerle Van Linden voor de vijfde keer op rij winnen. Triatlete Sofie Goos, winnares in 2012, is haar belangrijkste concurrente.

Bekende lopers

Onder de vele deelnemers ook heel wat bekende lopers, voor het eerst ook op de marathon. Daar maakt Antwerps burgemeester Bart De Wever zijn debuut op de mythische afstand, radiostem Linde Merckpoel waagt zich voor de tweede keer aan de volle 42 kilometer. Op de 10 Miles nog meer politici met onder meer vice-premier Kris Peeters, Vlaams minister Ben Weyts, Antwerps schepen Ludo Van Campenhout en Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau. Ook mediagezichten Saartje Vandendriessche, Francesca Vanthielen, Tine Embrechts, Sven Pichal en Ann Reymen lopen mee, net als ex-veldrijders Sven Nys, Erwin Vervecken en Sven Vanthourenhout.

Tassencontrole

Om het werk van de veiligheidsdiensten te vergemakkelijken laten deelnemers hun sporttassen of rugzakken liefst zoveel mogelijk thuis. Lopers die toch hun spullen willen meenemen steken deze het best in een doorzichtige (plastic) tas en bieden hun bagage spontaan aan bij controle. Elke loper ontvangt bij het afhalen van het borstnummer een bagagelabel om aan eventuele bagage te bevestigen. Voor marathonlopers geldt een uitzondering: zij kunnen gebruik maken van een sporttassentransport naar de finish, maar ze zijn het best tijdig aanwezig om hun tas af te geven.
 
Ook aan supporters wordt aangeraden om geen bagage mee te nemen.

Mobiliteit

Met tienduizenden lopers en supporters zal het verkeer op zondag 23 april op verschillende plaatsen hinder ondervinden. In samenwerking met de diverse partners is er voor zondag een strak mobiliteitsplan opgemaakt. Voor buurtbewoners en bestemmingsverkeer werkte de stad maatregelen uit om de hinder zo veel mogelijk te beperken.

Centraal in dat plan staat de fiets, het vervoersmiddel bij uitstek om je op zondag naar en in de stad te bewegen. De lift in de fietserstunnel is niet in gebruik wegens werkzaamheden. Het gebruik van de fietsertunnel wordt daarom afgeraden. Fietsers rijden best tot aan de voetgangerstunnel of de aanlegsteiger van de veerboot. De voetgangerstunnel is op zondag 23 april uitzonderlijk voorbehouden voor voetgangers en dus niet toegankelijk voor (brom)fietsers. Fietsers parkeren hun fiets in één van de grote fietsparkings nabij de voetgangerstunnel, het Zuiderterras of op het Steenplein.

Van linker- naar rechteroever en omgekeerd neemt men best de gratis veerboot over de Schelde. Tussen 10 en 19 uur varen er veerboten tussen beide oevers, vanaf het ponton van het Steenplein op rechteroever naar een aanlegsteiger vlakbij de start- en aankomstzone op linkeroever.

Wie iets verder van het stadscentrum woont, maar toch nog binnen het tramnetwerk, komt best met de tram. Voor het autovervoer zijn er gratis parkings voorzien met aansluiting op het tramnetwerk of pendelbussen; ook alle park-and-rides blijven bereikbaar. Ook de trein is en blijft een prima alternatief. Nederlandse lopers komen (dankzij een actie van NS) zelfs helemaal gratis met de trein.

Alle mobiliteitsinfo voor bezoekers en bewoners is terug te vinden op www.slimnaarantwerpen.be  en op www.sportingA.be. Klik hier voor de rechtstreekse link. Op www.slimnaarantwerpen.be kunnen bezoekers dankzij de ‘Slimme routeplanner’ afhankelijk van hun startlocatie hun persoonlijke slimste en snelste route tot aan de evenementensite laten berekenen. Hierbij worden zowel fiets-, auto- als openbaar vervoerroutes voorgesteld.

Maatregelen Kennedy- en Waaslandtunnel

Op zondag 23 april zijn volgende tunnels beperkt en tijdelijk afgesloten:
 • Kennedytunnel richting Nederland: afgesloten tussen 12.30 en 18 uur. Tijdens de afsluiting van de Kennedytunnel is de Liefkenshoektunnel tolvrij richting Nederland.
 • Jan De Vostunnel: afgesloten tussen 11.15 en 18.30 uur
 • Bolivartunnel: afgesloten tussen 11.45 en 18.30 uur
 • Waaslandtunnel: afgesloten tussen 7.45 en 19.30 uur

Veilig genieten van de Antwerp 10 Miles & Marathon

Ook de veiligheidsdiensten zijn helemaal klaar om zondag een massa bezoekers te ontvangen. Net zoals bij andere grote evenementen zullen zij op en rond de evenementensite zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn. Op bepaalde strategische punten zullen zij extra toezicht houden.

Statistieken

Bij de allereerste 10 Miles in 1986 stonden 800 deelnemers aan de start. In 2007 liepen er voor het eerst meer dan 10.000 mensen mee en in de jaren daarop groeide het evenement spectaculair. De laatste vijf jaar stonden er telkens rond de 40.000 lopers aan de start.
 
Opgeteld zullen alle deelnemers zondag 15 keer rond de aarde lopen. 40% van de deelnemers zijn vrouwen en er staan maar liefst 120 nationaliteiten aan de start. Er lopen ook meer dan 300 bedrijven en 90 scholen mee. De DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles & Marathon trekt ook heel wat kijklustigen naar Antwerpen, afhankelijk van het weer worden er zowat 80.000 toeschouwers verwacht.

Nieuw: live tussentijden en resultaten in app en op website

De nieuwe MyPage applicatie toont via de website en een gratis app tussentijden van lopers op verschillende punten op het parcours en vormt het perfecte instrument om te weten wie zich waar bevindt. Na afloop kunnen deelnemers via diezelfde MyPage ook hun resultaten en persoonlijke foto’s en video’s bekijken en delen. MyPage is te vinden op www.dvvantwerp10miles.be en via de gratis DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles & Marathon app.

Voor de supporters

Ook dit jaar wordt er ook aan de supporters gedacht met heel wat randanimatie en vooral veel muziek. Een overzicht van alle animatiezones is terug te vinden op de website van Sporting A.
 
Voor praktische info over het evenement:
www.dvvantwerp10miles.be
Twitter: @Antwerp10Miles
 
Inschrijven kan nog:
 • online t.e.m. zaterdag 22/4 om 23u59
 • t.e.m. donderdag 20/4 bij Runners’ Lab in Zwijndrecht, Gent, Zaventem en Paal
 • van vrijdag 21/4 t.e.m. zondagmiddag 23/4 ter plaatse op de Runners’ Lab Expo
Plaats: 
Antwerpen
Your rating: Geen Rating: 4.2 op 5 (9 stemmen)

Geef jouw mening over 10 Miles Antwerp 2017

Renee van riet
super tof!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dirk Celis
Prachtige sfeer. Brussel kan er niet aan tippen. respect voor brandweerlui en de sterke arm der wet die in vol ornaat de 10 miles hebben uitgelopen. Minpunt was het verplichten van nr in alcoolstift op je hand te laten zetten, sorry heb geweigerd uit vrees voor allergie en ook uit respect voor mensen met bloedkanker, volgend jaar op startnr noteren?
Bewoner
Geen vogeltelweekend dit weekend, wel wildplassersweekend. Door het schrijnend gebrek aan toiletten, wordt er duchtig geplast tegen alles wat maar kan bij de bewoners tussen Van Eedenplein 1 en 3. Ook het kinderdagverblijf moet er aan geloven. Ik heb er zelf al rond de 400 geteld, en het is nog maar kwart voor drie! Bedankt organisatie...
Van Soom
Ik ben woonachtig te Burcht/Zwijndrecht en stel vast dat het project 'Ten Miles van Antwerpen' dermate uit zijn voegen treedt dat wij vanuit Burcht Linkeroever niet kunnen bereiken. Zelfs eenvoudige informatie over mogelijke trajecten met de fiets (?) worden niet opgegeven en De Lijn (waarvoor het project natuurlijk niet verantwoordelijk is) geven enkel aan dat bussen 93 ...99 in de voormiddag niet rijden. Dat is natuurlijk gemakkelijk, maar de brave burger zit daar maar. Het bereiken van de eredienst op zondag (zondagsplicht weet je wel) op Linkeroever is zelfs niet mogelijk. Het enige wat telt is de ruchtbaarheid die aan dit evenement wordt gegeven. Anderzijds tel ik vast dat om dit project enig aanzien en succes tot slagen te geven, de stadsmedewerkers elk jaar opnieuw vroeger in actie moeten schieten om o.m. de afsluitingen te plaatsen, de parkeerverbodsbordjes tijdig (?) op hun plaats te krijgen, de tenten op LO op te stellen. Tal van werkzaamheden die door de Antwerpse/Belgische burger betaald worden. Alsof die medewerkers GEEN werk zouden hebben in de twee weken voor en de weken na dit evenement. Mijn vraag: bezorg me tijdig de informatie om op een efficiënte manier van Burcht op zondagvoormiddag Linkeroever te bereiken en kort na de middag natuurlijk ook terug. Ik wacht op je antwoord. Bavo Van Soom Dorpstraat 70/0101 2070 Burcht
krusanthsan
5km Loopen
Beste, De inschrijvingen starten in de loop van december. De exacte datum volgt snel zodra deze bevestigd is door de organisatie. M.v.g Het Apen-team
walter van meirhaeghe
Inderdaad gevraagd! Wanneer beginnen de inschrijvingen?
Bruelemans
Wanneer kan je inschrijven?

Foto's van 10 Miles Antwerp 2017

Deals

Volg ons op Facebook