123% meer start-ups en scale-ups in Antwerpen afgelopen zes jaar

  
Uit een studie van Antwerp Management School en Sirris blijkt dat de stad Antwerpen de afgelopen zes jaar een significante vooruitgang heeft geboekt: Antwerpen telde in 2018 dubbel zoveel start-ups en scale-ups dan in 2012. De stad Antwerpen heeft een duidelijke ambitie: binnen zes jaar wil de stad een plaats innemen in de Europese top-10 scale-up steden.

Antwerp Management School en Omar Mohout, van de onderzoeksinstelling Sirris, brachten in een studie voor stad Antwerpen het groeiende Antwerpse ecosysteem van start-ups en scale-ups in kaart. Het gaat enkel om technologiebedrijven die een digitaal product ontwikkelen en verkopen.

Meer startende digitale bedrijven, meer opgehaald kapitaal

De cijfers spreken voor zich. Het aantal start-ups en scale-ups groeide de afgelopen zes jaar met 123%. Dit is een stijging van net geen 200 digitale groeibedrijven in 2012 naar meer dan 400 in 2018. Niet enkel het aantal bedrijven is gegroeid, ze creëren ook meer waarde. Zo haalden de bedrijven in totaal 4 keer meer kapitaal op. In 2018 haalden start-ups en scale-ups in Antwerpen gemiddeld 474.000 euro op, in 2012 lag dit cijfer nog op 116.000 euro. Tot slot merkten de onderzoekers een aanzienlijke vooruitgang op in de internationalisatie van Antwerpse digitale bedrijven: 12% van de scale-ups hebben een filiaal in US, Nederland of UK in 2018.

Een mooi voorbeeld van deze groei is het Antwerpse bedrijf Sentiance: “Sentiance heeft intussen 6 kantoren in 3 continenten, maar het hoofdkwartier is nog steeds gevestigd in Antwerpen. Dat is een bewuste keuze. Niet enkel vormt Antwerpen een goed ecosysteem voor het aantrekken van buitenlands talent, daarnaast is het geen metropool zoals San Francisco of New York waar mensen na elke 6 maanden springen van de ene unicorn[1] naar de andere”, zegt Vincent Spruyt, Chief Scientist van Sentiance.

Antwerpen in top 10

Antwerpen heeft een jong, bruisend ecosysteem van start-ups. Scale-ups zijn er nog niet voldoende. In een Europese vergelijking van het aantal investeringen in scale-ups, staat Antwerpen in 2018 op de 20ste plaats van 280 steden. Het is een prioriteit van de stad om de start-ups te laten doorgroeien naar scale-ups, zodat ze meer werkgelegenheid zullen creëren.

“Start-ups vormen de basis van een veerkrachtige lokale economie”, vertelt schepen voor economie, Claude Marinower. “We zijn verheugd dat ons beleid voor start-ups zijn vruchten heeft afgeworpen, maar nu moeten we hen alle kansen geven om ze te laten groeien en internationaliseren. Binnen zes jaar moet Antwerpen een toptienplaats bekleden in Europa voor scale-ups. We gaan dit bijvoorbeeld doen door een brug te slaan naar belangrijke internationale markten en ecosystemen in de wereld.”

De stad Antwerpen zal werken op vier cruciale elementen opdat start-ups vlotter kunnen doorgroeien naar scale-ups: talent, klanten, markten en kapitaal. Zo zal de stad onder andere nieuwe bedrijfsacademiën ondersteunen, zijn Buy from Startups-aanpak versterken, bedrijven helpen toegang vinden bij internationale acceleratoren, en zorgen voor matchmaking tussen bedrijven en verschaffers van risicokapitaal.

Ook bij AMS zijn ze tevreden over de resultaten van de studie: “We delen graag de ambitie van de stad Antwerpen om in Europa een belangrijke referentie te worden op gebied van ondernemerschap aangezien AMS ook zeer sterk inzet op transformatie door ondernemerschap en innovatie”, zegt Prof. Dr. Robin De Cock, Professor Ondernemerschap aan de Antwerp Management School.

Antwerp Startup Fair

Vandaag gaat ook de vierde editie van de Antwerp Startup Fair door, een beurs voor beloftevolle innovatieve start-ups. Met Antwerp Startup Fair brengt Startups.be/Scale-Ups.eu digitale groeibedrijven en technisch talent samen in BluePoint, Filip Williotstraat 9 in Berchem van 15 tot 18.30 uur. Iedereen die geïnteresseerd is in het werken voor een start-up/scale-up is welkom.

Antwerp Startup Fair is de gelegenheid om meer dan 45 start-ups te ontdekken. Ook 500 werkzoekenden schreven zich in voor het succesvolle jaarlijks weerkerende event. “Start-ups en scale-ups zorgen immers voor werkgelegenheid”, zegt Jurgen Ingels, ceo van Startups.be/Scale-Ups.eu. “Zo geeft 80% van de deelnemende bedrijven aan om op zoek te zijn naar software developers, 70% wil een sales & marketing profiel aanwerven.”

Partners van Antwerp Startup Fair

De Antwerp Startup Fair wordt georganiseerd door Startups.be/Scale-Ups.eu en mee gerealiseerd door de stad Antwerpen, EY, Smartfin Capital, Bluepoint, VDAB, Digipolis, Netwerk Ondernemen, Universiteit Anwerpen, Antwerp Management School, imec, VOKA – Kamer van Koophandel Antwerpen - Waasland, Bluehealth Innovation Center, The CoFoundry, BeCentral, BeCode, HackYourFuture, TAKEOFFANTWERP, SINC en Le Wagon.

[1] Een unicorn is een niet-beursgenoteerde start-up met een waardering van meer dan een miljard dollar.Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook