Stad Antwerpen stimuleert Antwerpse startups om te internationaliseren

  
De stad Antwerpen bouwt de laatste jaren aan een actief startupbeleid. Met succes: naar schatting vormen meer dan 400 startups* vandaag de zuurstof van de Antwerpse innovatie-economie. In een meer globale economie, gelooft de stad dat het belangrijk is voor jonge bedrijven om al vroeg in het proces hun blik op de internationale markt te richten en om niet enkel lokaal maar ook internationaal te connecteren. Om startups alle kansen te bieden om te groeien en internationaliseren, organiseerde de stad Antwerpen in 2017 heel wat initiatieven. Zo waren er internationale economische missies, de mogelijkheid voor startups om de markt in Singapore te verkennen dankzij gratis kantoorruimte en de European Venture Contest Final Düsseldorf. Ook in 2018 zit de stad niet stil. Met onder andere nog een missie, de World Cities Summit in Singpore en het Smart City Expo World Congress in Barcelona blijft de stad zich internationaal inzetten voor jonge startups.
 

Internationale missies
In 2017 organiseerde de stad Antwerpen een economische missie naar Haifa en Tel Aviv, het zogenaamde ‘Silicon Wadi’ van Israël, in samenwerking met Startups.be, Flanders Cleantech Association en i-Cleantech Vlaanderen. Deelnemende startups en corporates konden er met elkaar netwerken binnen de domeinen digitale innovatie, eHealth en circulaire economie. “De missie naar Israël was voor ons een unieke kans om op een efficiënte manier aan marktonderzoek te doen”, vertelt Jelle Jacobs van Hoplr, een digitaal platform om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. “Achteraf gezien zijn we niet enkel tevreden over het vruchtbare marktonderzoek, maar houden we er ook boeiende contacten aan over.”

 
Voor startende ondernemers moet de deelname aan zulke missies democratisch zijn. Hiervoor kunnen Antwerpse startups beroep doen op innovation vouchers, een financiële tegemoetkoming voor een deelname aan een Go Global-missie van Startups.be, de Belgische koepelorganisatie voor technologische groeibedrijven. In 2017 kregen maar liefst 20 Antwerpse bedrijven zo’n voucher van de stad Antwerpen. Op die manier wil de stad de deelname aan internationale missies toegankelijker maken voor startups en hen ondersteunen in de uitbouw van een internationaal netwerk. Bovendien bouwt de stad haar reputatie van ideale startupstad verder uit.

 
Kantoorruimte voor startups in Singapore dankzij de stad en B-DNA
In 2017 ging de stad Antwerpen een uniek partnerschap aan met B-DNA. B-DNA is een Belgische organisatie van designers, architecten en ingenieurs met kantoorruimte in Singapore.

 
“Dankzij het partnerschap met B-DNA maken 5 Antwerpse startups 20 dagen per jaar gratis gebruik van een kantoorruimte en co-working spaces in Singapore, en dit voor een periode van 3 jaar”, legt burgemeester Bart De Wever uit. “Bovendien kunnen de bedrijven terugvallen op het netwerk van B-DNA en krijgen ze lokale ondersteuning op vlak van communicatie en het uitbouwen van hun onderneming. Hierdoor maken zij een reële kans om voet aan de grond krijgen in de Zuidoost-Aziatische markt.” De geselecteerde startups zijn Rombit, Playpass, T-Mining, MCS en IPee. Ron Schuermans, CFO van Playpass getuigt: “Een eigen kantoorruimte in Singapore opende voor ons vele deuren. Zo zijn we recent in zee gegaan met een Singaporese investeerder. Daarnaast hebben we van B-DNA uitstekende ondersteuning gekregen bij de organisatie van onze activiteiten op muziekfestivals in Singapore."
 

European Venture Contest Final Düsseldorf
Tot slot vond in 2017 ook het European Venture Contest Final (EVC) plaats. Deze internationale ‘pitching competition’ georganiseerd door Tech Tour in Düsseldorf, zorgt voor actieve matchmaking tussen talentvolle technologiebedrijven en Europese investeerders. Met de steun van de stad Antwerpen en BlueHealth Innovation Center namen 5 Antwerpse startups gratis deel aan deze ‘pitching competition’: Bingli, POM, Playpass, Unifly en Question AI.

 
“Op EVC komt de absolute top van Europese investeerders, corporates, startups en scale-ups samen”, vertelt Johannes Vermeire, CEO van POM. “Dankzij onze pitch op EVC zijn wij in contact gekomen met een grote Belgische corporate, waar nu heel concrete gesprekken gaande zijn voor samenwerking. Wij blikken dus zeer tevreden terug.”

 
Vooruitblik
“Ook in 2018 profileert de stad Antwerpen zich verder als een innovatieve stad die open is voor business”, aldus Caroline Bastiaens, schepen voor economie, “We blijven jonge Antwerpse ondernemers ten volle ondersteunen in hun groei en internationalisering, niet alleen door hen te helpen in hun eerste stappen in het buitenland, ook door buitenlandse startups en ondernemers naar Antwerpen te halen en zo uitwisseling van informatie en inspiratie te stimuleren.”
 

Naast de bestaande innovation vouchers en het partnership met B-DNA blijft de stad zich inzetten op buitenlandse missies: Antwerpse startups kunnen participeren in de stedelijke missie naar Rusland (Moskou en Sint-Petersburg). De stad is in juli ook als enige Vlaamse stad vertegenwoordigd tijdens de World Cities Summit, de International Water Week en CleanEnviro Summit in Singapore. In november is de stad Antwerpen ook opnieuw vertegenwoordigd via de FIT-stand op de Smart City Expo World Congress in Barcelona.
 

In 2018 verwelkomt Antwerpen het Imec Technology Forum in mei, de Smart City Summit en Health Conference in juni en in september de nieuwe technologiebeurs Supernova.

*Bron: Omar Mohout, Sirris, november 2017Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook