SuperNova tot 2024 in Antwerpen

  
De drie volgende edities van het technologiefestival SuperNova zullen in Antwerpen plaatsvinden. De stad Antwerpen, Flanders District of Creativity (Flanders DC) en Scale-Ups.eu bereikten hierover zopas een akkoord. Van 8 tot en met 11 oktober 2020 zal het tweejaarlijkse festival terug landen op het Eilandje.
 
Het technologiefestival SuperNova zal opnieuw bestaan uit een conferentie met lokale en internationale topsprekers, een technologie showcase voor het grote publiek, een tech fair (beurs), zowel voor professionals als voor het grote publiek, en een besloten pitching event waar Europese scale-ups zich kunnen tonen aan de beste risicokapitaalfondsen van over de hele wereld. Daarnaast zal SuperNova zich richten op jongeren om hen kennis te laten maken met de technologie van morgen. 
“We zijn als stad enorm verheugd dat SuperNova voor Antwerpen heeft gekozen”, zegt Claude Marinower, schepen voor economie, industrie, digitalisering en innovatie. “Antwerpen is met zijn snelgroeiende digitale ecosysteem de ideale voedingsbodem voor SuperNova. We zijn de belangrijkste innovatiehub in Vlaanderen. Met SuperNova kunnen we ons bovendien nóg meer profileren als innovatieve business-stad.” 
“De komst van SuperNova past ook volledig in de internationale positionering van de stad Antwerpen”, gaat burgemeester Bart De Wever verder. “Bovenop onze sterke positie in Vlaanderen zijn we in bepaalde segmenten zoals Internet of Things en Artificiële Intelligentie zelfs een referentie in Europa. Met SuperNova willen we aan de wereld onze troeven tonen.” 

“Voor de eerste editie in 2018 werd al snel voor Antwerpen gekozen. De stad heeft een internationale uitstraling, zet sterk in op digitalisering en innovatie én heeft een bruisende ondernemerscultuur. Het enthousiasme vanuit het bestuur was ook doorslaggevend. Antwerpen is zich meer en meer aan het profileren als toonaangevende innovatiehub. Een ideale locatie voor een ambitieus festival als SuperNova”, voegt Jürgen Ingels van Scale-Ups.eu eraan toe. 

Eerste editie enorm succes 

De eerste editie van SuperNova in 2018 was een enorm succes. Flanders DC en Scale-Ups.eu zetten toen met de steun van de Vlaamse regering en de stad Antwerpen vanuit het niets het vierdaagse technologie- en innovatiefestival op. Op het Antwerpse Eilandje daagden toen meer dan 35.000 professionele en publieke bezoekers op. SuperNova was duidelijk een schot in de roos en al meteen het grootste technologie-event in ons land. Smart health, sport-technologie, smart city, cleantech, de slimme haven,... het werd allemaal getoond aan het grote publiek. 

De stad Antwerpen en het Eilandje zijn klaar om ook van de tweede editie van 8 tot en met 11 oktober 2020 een voltreffer te maken. De twee organisatoren – Flanders DC en Scale-Ups.eu – zullen met de nieuwe Vlaamse regering na de verkiezingen van 26 mei praten over de hernieuwing van de Vlaamse steun. De stad Antwerpen bevestigt nu reeds haar steun aan SuperNova. 
“In 2020 willen we niet alleen groeien in het aantal bezoekers, maar vooral nog meer innovatieve kwaliteit en nóg meer beleving brengen”, zegt Jurgen Ingels van Scale-Ups.eu. “Om dan in de twee volgende edities, in 2022 en 2024, ook een kwantumsprong te maken qua aantal bezoekers. We willen één van de grote technologiefestivals in Europa worden, en zo ook innovatieve ondernemingen en tech bedrijven uit Vlaanderen aan de wereld tonen”, zegt Pascal Cools van Flanders DC. 

De langere voorbereidingstijd en het perspectief om drie edities na elkaar te kunnen organiseren, laten toe om er een nog sterker en indrukwekkender festival van te maken. SuperNova zal op verschillende – ook nieuwe ten opzichte van 2018 - locaties rond het Eilandje plaatsvinden. En het technologiefestival zal ook elders in de stad zijn tentakels hebben. 

Naar de Champions League

 “De stad zal zijn economische troeven kunnen uitspelen. Uit een recente Vlaamse studie blijkt dat Antwerpen een snelgroeiende startup en scaleup stad is. En het internationale Startup Genome rapport heeft het Antwerpse ecosysteem beloftevol en in volle ontwikkeling genoemd. Met SuperNova willen we dit kracht bijzetten en de Antwerpse technologiebedrijven een extra groei-impuls geven”, zegt schepen Claude Marinower. 

Scale-Ups.eu wil het besloten pitchinggedeelte verder professionaliseren. “Op termijn moeten er in heel Europa voorselecties gebeuren, zodat op SuperNova de 50 beste Europese scale-ups zich komen tonen aan het kruim van het risicokapitaal”, zegt Jurgen Ingels van Scale-Ups.eu. 

SuperNova moet zo in de Champions League van technologiefestivals belanden, samen met festivals als The Next Web in Amsterdam, Web Summit in Lissabon, Smart City Expo World Congress in Barcelona en Viva Techology in Parijs. 
 
De organisatoren van SuperNova zijn momenteel reeds in gesprek met potentiële partners, sprekers en exposanten voor de volgende editie. Geïnteresseerde organisaties en bedrijven kunnen zich registreren via https://www.supernovafest.eu/supernova-2020/. meer over:

Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook