Water for All België brengt voor kerst drinkbaar water naar Congolees dorp

  
Met ‘Water for Mabele’ willen de initiatiefnemers eerst het ziekenhuis en daarna ook de lokale bevolking van drinkwater voorzien

Wilrijk, 21 december 2017 – Voor de inwoners van Kasongo Lunda, een dorp in het zuidwesten van Congo, wordt het een vreugdevolle kerst dit jaar. Als alles volgens plan verloopt, krijgt het lokale ziekenhuis heel binnenkort toegang tot drinkwater dankzij Water for All België, de Belgische tak van de non-profit organisatie van medewerkers van Atlas Copco, en haar partners. De initiatiefnemers van ‘Water for Mabele’ zoeken momenteel nog 10.000 euro om ook de lokale bevolking van het dorp van drinkbaar water te voorzien.

Enige ziekenhuis in een straal van 100 kilometer

Na verschillende succesvolle projecten in landen als Oeganda, Ethiopië, Rwanda en Marokko, start Water for All met een nieuw project in Kasongo Lunda. Het dorp, in het zuidwesten van Congo, telt 25.000 inwoners en ligt op zo’n 300 km van de hoofdstad Kinshasa.

Voor het ‘Water for Mabele’ project werkt Water for All onder andere samen met het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze en met oud-leraar Rudi Nuytemans van het Xaveriuscollege uit Borgerhout. Met het ingezamelde bedrag wordt een nieuwe, duurzame waterpomp met zonnepanelen geïnstalleerd.

Het team van Water for All koos voor dit project omwille van de belangrijke positie die het ziekenhuis in de regio inneemt. Het ziekenhuis, dat drie dokters telt en plaats heeft voor 150 bedden, is het enige in een straal van 100 km. Bovendien is het ziekenhuis door slechte transportmogelijkheden heel moeilijk bereikbaar. Tot nu was het ziekenhuis aangewezen op onzuiver water uit de rivier of uit regenwaterputten, en afhankelijk van een oude waterpomp.

Mohamed Sellami, projectingenieur voor Atlas Copco in Wilrijk en één van de vrijwilligers van Water for All, verduidelijkt: “Met dit project willen we het ziekenhuis, de verpleegsterschool en in een latere fase ook de hele lokale bevolking toegang geven tot drinkbaar water. Ik ben opgetogen dat we zo’n cruciale plek in de omgeving van zuiver water kunnen voorzien. De vele inspanningen van Rudi en het enthousiasme van de leerlingen van het Xaveriuscollege – zij zamelden reeds 7.000 euro in door koekjes te verkopen - werkten erg aanstekelijk om met Water for All onze steun hieraan te verlenen.”

Water for Mabele

Het project is een samenwerking van de vrijwilligers van Atlas Copco in België, het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze en oud-leraar Rudi Nuytemans van het Xaveriuscollege uit Borgerhout. Water for Mabele krijgt ook de steun van de NGO Memisa. Deze organisatie is actief in de medische ontwikkelingssamenwerking en voorziet het ziekenhuis in Kasongo Lunda al geruime tijd van medicijnen en financiële steun voor dokters en verplegers. De verschillende partijen zamelden samen al zo’n 63.000 euro in, waarvan 20.000 euro afkomstig is van Water for All.

Het reeds ingezamelde geld werd gebruikt om naar grondwater te boren op 125 meter diepte. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor de installatie van een nieuwe waterpomp, die bovendien aangedreven wordt door zonnepanelen. Als alles volgens plan verloopt heeft het ziekenhuis met haar 22 bijgebouwen tegen kerst stromend water. 

Voor een volgende fase plant men de installatie van aftakpunten om ook de lokale bevolking toegang te geven tot drinkwater. Voor deze fase heeft Atlas Copco alvast 10.000 euro voorbehouden maar dit is onvoldoende om alle kosten te dekken.

Daarom roept ‘Water for Mabele’ op om het project verder mee te financieren. Het doel is om op termijn alle 25.000 inwoners van Kasongo-Lunda van zuiver water te voorzien. Daarvoor hebben ze nog zo’n 10.000 euro extra bijdragen nodig.

Zuiver water, een basisrecht

Water for All is een non profit organisatie van de medewerkers van Atlas Copco. De medewerkers kunnen op maandelijkse basis vrijwillig een bedrag afstaan. Sinds 2004 doneren ongeveer 350 werknemers van Atlas Copco elke maand een bijdrage voor één van hun projecten, waarmee ze al drinkbaar water voorzien hebben voor 49.000 mensen. Hoewel alle medewerkers van Water for All bij Atlas Copco werken, is het toch een totaal gescheiden organisatie. Een comité van Atlas Copco medewerkers beslist welke projecten steun ontvangen. Atlas Copco ondersteunt dit ondernemerschap en voor elke gespaarde euro stort de Zweedse machinebouwer het dubbele bij.

Het voornaamste doel van de organisatie is gebieden met hoge waterstress van drinkbaar water voorzien.

Kurt Hinds, ambassadeur van Water for All België: ”Watertekort is een wereldwijd probleem, en zal steeds belangrijker worden. Met Water for All willen wij ervoor zorgen dat ook in de verste uithoeken van de wereld zuiver water beschikbaar is. Drinkbaar water is een basisrecht en daar blijven wij ons voor inzetten.“

De medewerkers selecteren en volgen de projecten zelf op. Daarbij ijveren ze ervoor dat water op een duurzame manier voorzien wordt. Door te kiezen voor duurzame energiebronnen komen ze hieraan tegemoet. Zo wordt in Congo de oude generator vervangen door zonnepanelen en ook de gebouwen van het hospitaal worden hiervan voorzien.

Sellami: “Wij steunen de waterprojecten niet alleen financieel maar ook op vlak van logistiek. De kennis en ervaring die we opdoen tijdens onze job zetten we in om drinkbaar water toegankelijker te maken. We vinden het daarbij belangrijk niet zozeer om zoveel mogelijk projecten op te starten, maar te focussen op het succes van die projecten, waardoor we ook na de start onze projecten blijven opvolgen.”

Water for All werkt volgend jaar projecten uit in onder meer Vietnam en India. De Belgische afdeling zal zich ook toeleggen op de verdere ontwikkeling van het project in Congo. Zo plant Water for All in een volgende fase de vernieuwing van het regenwatercircuit.

Meer info over het project en hoe te doneren vind je hier: https://www.watervoormabele.be/

Afbeeldingen van het project vind je hier

Over Atlas Copco

Atlas Copco biedt wereldwijd duurzame oplossingen voor een betere productiviteit. De groep voorziet zijn klanten van innovatieve compressoren, vacuümoplossingen en luchtbehandelingssystemen, apparatuur voor de bouw en mijnbouw, industriële gereedschappen en assemblagesystemen. Atlas Copco ontwikkelt producten en diensten met het oog op productiviteit, energie-efficiëntie, veiligheid en ergonomie. Het bedrijf, opgericht in 1873, is gevestigd in Stockholm, Zweden, en is actief in meer dan 180 landen. In 2016 werkten er zo’n 45.000 mensen bij Atlas Copco en bedroeg de totale omzet 11 miljard euro.

Atlas Copco heeft in België vestigingen in Wilrijk, Boom, Hoeselt en Overijse. Atlas Copco in Wilrijk is de wereldwijde hoofdzetel voor de compressorendivisie en de constructiedivisie en ontwikkelt en produceert olievrije en oliegeïnjecteerde compressoren, mobiele luchtcompressoren, turbocompressoren, uitrustingen voor luchtbehandeling en luchtbeheerssystemen. Wilrijk stelt 2700 mensen te werk, waarvan 700 ingenieurs. www.meetatlascopco.be

Atlas Copco behoorde in 2015 tot de top in de ranking van de Dow Jones Sustainability Index, een index van de meest duurzame bedrijven wereldwijd. In 2016 nam Newsweek Atlas Copco op in zijn Green Ranking, een van de meest prestigieuze rankings van duurzaamheid binnen de bedrijfswereld. Het bedrijf werd in 2016 ook erkend door de jaarlijkse duurzaamheidsindex Global 100, voorgesteld tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland. 

Congolees dorpGeef jouw mening

 

Foto's van Water for All België brengt voor kerst drinkbaar water naar Congolees dorp

Deals

Volg ons op Facebook