Nieuw parkeerbeleidsplan voor Antwerpen

  

Op 1 september 2008 lanceert Antwerpen nieuwe, vereenvoudigde parkeerzones en tarieven. De nieuwe parkeerregelingen en –initiatieven komen voort uit het parkeerbeleidsplan 2008-2012 en ondersteunen het mobiliteitsbeleid van de stad.

Vereenvoudigde parkeerzones, aangegeven met kleuren
De rode en groene zone beslagen voortaan heel het gebied binnen de Singel. De rode en duurste zone omvat het historische hart van de stad en de stationsbuurt. Parkeerders betalen er parkeergeld van maandag tot zaterdag van 9 tot 22 uur. Omdat de parkeerdruk er erg hoog is, mag er maximum drie uur geparkeerd worden. Het Parkeerbedrijf wil bezoekers én bewoners stimuleren om hun verplaatsingen naar en binnen de stad geheel of gedeeltelijk met het openbaar vervoer, de fiets of te voet te maken. Dit past in het STOP-principe waarbij de stad prioriteit geeft – in die volgorde – aan Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Privaat (auto-)vervoer. Hiervoor wordt een progressief parkeertarief ingevoerd. In de rode zone betaal je voor het eerste uur 1,50 euro, voor het tweede uur 2,50 euro en voor het derde uur 3,50 euro.

De overige gebieden binnen de Singel behoren tot de groene zone. Hier betalen parkeerders voor het eerste uur 0,60 euro. Vanaf het tweede uur betaalt men 1 euro per uur. In sommige straten van de groene zone levert de parkeermeter een dagticket af. Voor 3,50 euro kan je dan een hele dag parkeren. In de groene zone geldt het betalend parkeren van 9 tot 19 uur. Op de parkeermeter staat duidelijk aangeduid of er al dan niet een dagticket genomen kan worden.

Alle gebieden buiten de Singel waar het parkeerreglement betalend parkeren voorschrijft, behoren voortaan tot de gele zone. Van maandag tot zaterdag van 9 tot 19 uur betalen parkeerders er 0,50 euro per uur. Als de parkeerder 2,50 euro in de automaat steekt, krijgt hij een dagticket waarmee hij 10 uur mag parkeren. Dagtickets zijn niet verkrijgbaar in winkelstraten en in de buurt van betaalparkings.

Parkeren voor bewoners
Bewoners en kortparkeerders blijven primaire doelgroepen voor het Parkeerbedrijf in de nieuwe parkeerconjunctuur. De bewonerskaartzones worden beduidend groter en overlappen elkaar. Bewoners mogen ook tot 200 meter in aanpalende zones parkeren.

Hiervoor werden binnen de Singel de bewonerskaartzones hertekend. De acht nieuwe parkeerzones heten: zone 1 Paardenmarkt, zone 2 Centrum, zone 3 Zuid, zone 4 Diamant, zone 5 Noord, zone 6 Plantin, zone 7 Belgiëlei en zone 8 Brederode. Om van deze nieuwe bewonerskaartzones te genieten moeten bewoners niets doen, ze krijgen hun nieuwe bewonerskaart eind augustus in de bus.

Communicatie nieuw parkeerbeleidsplan
Het Parkeerbedrijf besteedde er veel aandacht aan om bewoners, bezoekers en bedrijven te informeren over de nieuwe parkeerregeling. Er werden een parkeerplan, een parkeergids, een specifieke folder voor elke bewonerskaartzone en een folder voor Antwerpse bedrijven ontworpen. Bij veranderende parkeerreglementen is communicatie op maat immers cruciaal. Alle bewoners met een bewonerskaart en Antwerpse bedrijven worden ook persoonlijk aangeschreven. Het Parkeerbedrijf liet ook een nieuwe, gebruiksvriendelijke website ontwikkelen. Elke parkeerdoelgroep vindt er informatie toegespitst op zijn of haar noden en parkeerinteresses. Bewoners en bezoekers kunnen er zoeken naar parkeergelegenheden, meer lezen over bewonerskaarten, grasduinen in de krachtlijnen van het nieuwe parkeerbeleidsplan, betaalalternatieven gsm-parkeren en Smart Park bekijken, … Enkel het webadres bleef onveranderd: www.parkereninantwerpen.be .
meer over:

Geef jouw mening

 

Deals

Volg ons op Facebook