Kraskids op de planken in Rataplan

  

Op woensdag 11 en donderdag 12 april laten de maximeisjes van Kras Jeugdwerk Borgerhout zien wat ze in hun mars hebben. Na drie maanden repeteren is hun voorstelling Het bijzondere pad klaar voor het grote publiek.

Voor het elfde jaar achter elkaar geven de kinderen van Kras het beste van zichzelf tijdens hun jaarlijkse theatervoorstelling. Dit jaar werd het stuk gemaakt door de meisjes tussen 9 en 11 jaar met behulp van Elise Devliegher.

Kras Jeugdwerk richt zich op tieners en jongeren in kwetsbare situaties. Al elf jaar staan die een keer per jaar in de spotlights. Kras hoopt zo iedereen te laten proeven van cultuur. Ook krijgen deelnemers de kans hun creativiteit de vrije loop te laten. Een theaterproject zoals dit is een goede gelegenheid om in groep te groeien en te leren samenwerken.

Iedereen Kras

Het project loopt als een trein en er zit nog lang geen einde aan te komen, maar de vraag lijkt stilaan het aanbod overstijgen. Door de grote interesse in de jeugdwerking werkt Kras met een systeem van verschillende leeftijdsgroepen. Ieder jaar mag één groep de theatervoorstelling maken. Volgend jaar is het de beurt aan de jongere meisjes. Enkel in 2010, toen het 10-jarig bestaan van Kras uitgebreid werd gevierd in zaal Roma, mochten alle leeftijdsgroepen op de scène.

Voor de organisatie is het belangrijk dat de ouders komen kijken. “De meesten hebben daar geen aansporing voor nodig”, verzekert Nadia Alliet, coördinator van Kras Borgerhout. Toch legt Kras ook huisbezoeken af bij alle betrokken families. Ook krijgt elk gezin een aantal vrijkaarten. Zo krijgt iedereen de kans zijn kinderen te zien spelen.

Rataplan in het gedrang

Kunstencentrum Rataplan kreeg een negatief subsidieadvies van minister van Cultuur Joke Schauvliege, waardoor de toekomst van de vzw onzeker is. De definitieve beslissing valt in juni. “Als Rataplan de deuren sluit, moeten we op zoek naar een andere locatie. We hopen dat ons theaterproject niet in het gedrang komt door de problemen van Rataplan”, zegt Alliet.

Maar Kras ziet de toekomst niet somber in. “Voor ons is het belangrijk in stijgende lijn te gaan met de organisatie. Jeugdwerk is van vitaal belang bij kwetsbare jongeren.”

Het bijzondere pad speelt op woensdag 11 en donderdag 12 april om 19.00 uur in Rataplan, Wijnegemstraat 27, Borgerhout. Tickets kosten 3 euro.

© 2012 – StampMedia – Leen Baeten

Het bijzondere padGeef jouw mening

 

Foto's van Kraskids op de planken in Rataplan

Gerelateerde links

Facebook

Volg ons op Google+